TIMETURK | HABER MERKEZİ
Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyinin, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde "Kudüs, Filistin'in ebedi başkenti" temasıyla düzenlenen ve iki gün süren 28'inci dönem toplantısının sonuç bildirgesine Filistinli gruplardan tepki üstüne tepki geldi. İşte AA ile Filistin Enformasyon Merkezi'nden derlediğimiz bilgilere göre gelen tepkiler:
FHKC, FDHKC, FİDA ve ULUSAL GİRİŞİM TEPKİLİ: "BİLDİRGEDE AÇIK ve NET BİR DİL YOK"
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) yöneticilerinden Ömer Şehade, yaptığı açıklamada, FHKC, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC), Fida Partisi ile Ulusal Girişim Hareketinin bildirgeyle ilgili bazı eleştirilerinin olduğunu söyledi. Bildirgede açık ve net bir dil kullanılmadığını belirten Şehade, bu metnin açıklandığı atmosferin özellikle Filistin meselesinde yaşanan krizle ilgili kullanılan ifadelerdeki üstü kapalılığa yansıdığına dikkati çekerek, "Oslo Anlaşması'nı sonlandırma, İsrail'i tanımaktan vazgeçme, güvenlik koordinasyonunu ve ekonomik bağlılığı sonlandırma konusunda net bir karar alınmadı" dedi. "FKÖ Yürütme Kurulundan alınan kararları uygulamasını istemek, bu kararların dönüp dolaşıp yeniden Merkez Konseyinin önüne gelmesi korkusunu doğuruyor" ifadesini kullanan Şehade, FKÖ yöneticilerinin, hala müzakere masasına dönmeyi ve ABD'nin de görüşmelere yeniden başlamasında rol oynamasını umut ettiğini savundu.
HAMAS'LI ZEYDAN: TAHMİN EDİLDİĞİ GİBİ ZAYIF KARARLAR
İslami Direniş Hareketi (Hamas) üyesi Filistinli milletvekili Abdurrahman Zeydan, Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Konseyi kararlarının arzu edilen düzeyde olmadığını söyledi. Zeydan, kararların tahmin edildiği gibi zayıf ve gayri ciddi olduğunu, gelişmelerin büyüklüğüne uygun olmadığını belirtti. Hamas milletvekili, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, işgal rejimini tanıma kararının askıya alınmasının kararın iptali anlamına gelmediğine dikkat çekti. FKÖ Merkez Konseyi'nin açıkladığı son kararları "göz boyama" olarak niteleyen Zeydan, işgal rejimine ve Amerika'ya zarar vermemesi için bu derece zayıf kararlar alındığını bildirdi. Zeydan, Filistin Yönetimi'ni bazı Arap rejimleriyle işbirliği yaparak Trump'ın kararına uygun hareket etmekle suçladı. Filistin Yönetimi'nin yaptığının davası için çok büyük fedakarlıklarda bulunmuş Filistin halkına yönelik büyük bir suç olduğunu belirten Zeydan, Filistin Yönetimi Başkanlığı'nın basit bir kararla bölünmüşlük halini sona erdirebilecek iken bunu yapmadığını söyledi.
HAMAS SÖZCÜSÜ: KAHİRE ANLAŞMASINA GÖRE UZLAŞI SAĞLANMALI
İslami Direniş Hareketi (Hamas) sözcüsü Fevzi Burhum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, FKÖ Merkez Konseyi kararlarının hayata geçirilmesi için öncelikle 2011 Kahire Anlaşması'na göre uzlaşının sağlanması gerektiğini ifade etti. Filistin davasının tarihi bir süreçten geçmekte olduğuna işaret eden Burhum, bu sürecin ve işgale karşı mücadelenin gereklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.
İSLAMİ CİHAD 'MEKANİZMA' ÇAĞRISI YAPTI
İslami Cihad Hareketi, Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Konseyi'nin aldığı kararların uygulanabilmesi için belirli bir mekanizma oluşturulması çağrısında bulundu.
İslami Cihad liderlerinden Halid El-Bataş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Merkez Konseyi'nden daha güçlü ve net kararlar çıkmasını temenni ederdik" dedi. Merkez Konseyi'nin kararlarında kullanılan dilin tavsiye niteliği taşıdığına dikkat çeken El-Bataş, özellikle uzlaşının sağlanması, güvenlik koordinasyonuna son verilmesi, Paris ekonomi anlaşmasının iptali ve işgal rejimini tanıma kararının geri çekilmesi konularındaki kararların uygulanıp uygulanmadığının takip edilmesi gerektiğini belirtti. El-Bataş, Merkez Konseyi toplantısının sonuç bildirgesinde işgal rejimiyle müzakere sürecine son verildiğinden bahsedilmediğini, bunun yerine yeni bir arabulucu arayışına işaret edildiğini söyledi. Müzakere şartlarını iyileştirmek yerine sabitelerin korunması gerektiğini kaydeden El-Bataş, çatışmanın idaresi için milli bir strateji belirlenmesinin şart olduğunu ifade etti.
BERGUSİ: TOPLANTININ RAMALLAH'TA YAPILMASI DA PLANLANMIŞ BİR ŞEY
Fetih Hareketi Merkez Kurulu üyesi esir milletvekili Mervan El-Bergusi, FKÖ Merkez Konseyi'nin Ramallah'ta toplanmasında ısrar edilmesinin sebebinin sonuçlarının önceden hazırlandığı anlamına geldiğini söyledi. Mervan El-Bergusi, işgal rejimi zindanlarından Filistinli liderlere mesaj göndererek, Filistin davasını yerle bir eden Oslo Anlaşması'nın terkedilmesini istedi. El-Bergusi, işgal rejimini ve uluslararası toplumu Filistin halkının taleplerini kabul etmeye zorlayacak kesin ve acı verici kararlar alınması çağrısında bulundu. Fetih üyesi milletvekili, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a da seslenerek, Gazze Şeridi'ne uyguladığı yaptırımları kaldırmasını ve Amerikan Başkanı'nın Kudüs kararına karşı Filistin halkının birliğini sağlamasını istedi. Mervan El-Bergusi mektubunun sonunda Filistin halkının direnişini güçlendirmek için Filistin Yönetimi'nin esirlerin çektiği sıkıntılara son verecek kararlar alması gerektiğine dikkat çekti.
FKÖ'NÜN RAMALLAH TOPLANTISININ SONUÇ BİLDİRGESİNDE NE VARDI?
- (İsrail Filistin'i tanıyana kadar...) Konsey Başkanı Selim ez-Zanun tarafından kamuoyuna duyurulan bildirgeye göre, Yürütme Kurulundan, İsrail tarafından Filistin devleti tanıyıncaya, Doğu Kudüs'ü ilhak planını iptal edinceye ve yerleşim birimleri inşasını durduruncaya kadar İsrail'i tanıma konusunu askıya alması istendi. Ayrıca, İsrail ile tüm güvenlik koordinasyonunu durdurma ve FKÖ ile İsrail'in 1994'te imzaladığı Paris Ekonomi Anlaşması'nın getirdiği ekonomik bağımlılık ilişkisinden kurtulma kararı alındı.
- (Oslo'nun geçerliliği kalmadı) Bildirgede, FKÖ ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Barış Anlaşması'nın "daimi barış sağlanıncaya kadar olan geçiş döneminde Filistin yönetiminin kurulmasını" öngören maddesinin geçerliliğinin kalmadığı kaydedildi.
- (Trump'a kınama) ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının kınandığı bildirgede, "ABD, Kudüs kararıyla, İsrail'le yürütülen barış sürecindeki arabuluculuk vasfını kaybetmiştir. ABD ancak söz konusu kararı iptal ederse barış sürecine dahil olabilir." ifadelerine yer verildi. Bildirgede, ABD'nin Ortadoğu barış süreciyle ilgili uluslararası kanunlara aykırı fikir ve projelerinin kabul edilmediği ve Arap Barış Planı'na bağlı kalınacağı vurgusu yapıldı. Uluslararası topluma İsrail işgalinin son bulması, Filistin devletinin bağımsızlığını kazanması ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan topraklarda tam egemenlik hakkını kullanması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısının yapıldığı bildirgede, geçici çözümlerin ve İsrail devletinin Yahudi kimliğinin tanınmayacağı ifade edildi. Konsey ayrıca, İsrail yerleşim birimlerinin boykot edilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirketlere dair veri tabanının yayımlaması için dünya ülkeleriyle çalışmaya devam etme kararı aldı.
UZLAŞI SÜRECİ
Mayıs 2011 ile Ekim 2017'de imzalanan ulusal uzlaşı anlaşmalarına bağlı kalınacağını belirten Konsey, uzlaşının sağlanması ve uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevini icra edebilmesi için gerekli desteğin verilmesi çağrısı yaptı. Konseyin bildirgesinde, Filistin halkının uluslararası kanunlar doğrultusunda işgale karşı tüm mücadele yollarını kullanma ve barışçıl direnişi etkin hale getirme hakkı olduğu belirtildi. Uluslararası kuruluşlara üyelik sürecine de yer verilen bildirgede, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusu ile İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşınması talebinin işleme konulması için çalışma yapılması kararı alındığı aktarıldı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Ramallah'taki toplantıda yaptığı açıklamalar için fotoğrafa tıklayınız: