Fransa'da, Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'ta uyguladığı Petrol Karşılığı Gıda Programı'nda adı rüşvet iddialarına karışan 14 firma aklandı.
Fransa'da mahkemede, BM'nin 1996-2003 yılları arasında ambargo altında olan Irak'a uyguladığı program kapsamında, Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet verdiği iddia edilen 14 şirketi temize çıkardı.
Aralarında Fransız Renault Trucks, Schneider Electric ve Legrand gibi firmaların da bulunduğu 14 şirket ve yöneticileri, rüşvet, yolsuzluk ve şirket varlıklarını kötüye kullanmakla suçlanıyordu.
Davanın 2013'deki duruşmasında da aralarında Total'in de bulunduğu birçok Fransız şirket beraat etmişti.
DÜNYANIN EN KAPSAMLI YOLSUZLUĞU DENİYORDU
BM tarafından hazırlanan raporda, aralarında Volvo, Siemens ve Chrysler gibi dünya devlerinin bulunduğu 2 binden fazla şirketin Petrol Karşılığı Gıda programı sırasında Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet verdiği öne sürülmüştü. Dünyanın en kapsamlı yolsuzluğu olarak nitelendirilen olayın maliyetinin 10 milyar doları aştığı belirtilmişti.
BM tarafından oluşturulan program, Irak'ın gıda, ilaç ve diğer mallara karşılık petrol satmasını amaçlıyordu. BM raporunda yer verilen değerlendirmelere göre, Irak 248 şirkete 64,2 milyar dolarlık petrol satmış ve bu şirketlerden 139'u Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet ödemişti.
Raporda, petrol dışı mal satan 3 bin 614 şirketin de 35, 5 milyar dolarlık mal sattığını ve bu şirketlerden 2 binden fazlasının Iraklı yöneticilere rüşvet verdiği yönünde tespitler yer almıştı.