Fransa'da 'kalıcı OHAL' korkusu
Fransa'daki saldırının ardından 3 aya uzatılan ve daha da uzatılması olası olarak görülen OHAL durumu endişeye neden oluyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-12-08 12:57:38

Güncelleme Tarihi: 2015-12-08 12:57:38

AA'nın haberine göre, Fransa'da hükümetin 130 kişinin ölümüne yol açan Paris saldırıları sonrası devreye soktuğu ve 3 aya uzattığı olağanüstü hali (OHAL) 6 aya uzatma talebi, ülkede olağanüstü güvenlik önlemlerinin "kalıcı" olabileceği endişelerine neden oldu.

Paris saldırılarından birkaç saat sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından ilan edilen OHAL, yine Hollande'ın isteği doğrultusunda, meclise sunulan yasa tasarısı sonrası 12 günden üç aya uzatılmıştı. Meclisin ezici çoğunlukla kabul ettiği yasa, polise kanıt olmaksızın makul şüpheye dayanarak arama yapma ve kamu güvenliğini tehdit ettiği düşünülen kişileri ev hapsinde tutma hakkı tanıyor.

"OHAL'in uzatılması, kalıcı anlama gelmesi demek"

 Fransa İnternet Özgürlükleri Platformu (Quadrature du Net) Sözcüsü Adrienne Charmet, Fransız hükümetinin olağanüstü güvenlik önlemleriyle "duruma el koyuyor izlenimi" verdiğini ve normal koşullarda kabul ettiremeyeceği yasa tasarılarını öne sürdüğünü savundu.

 Charmet, "OHAL'in uzatılması, kalıcı anlama gelmesi demek. Hükümetin dediğinin aksine normal işlevini sürdüren demokratik bir hukuk devletinden bahsedemeyiz" ifadelerini kullandı.

Alınması planlanan önlemlerle ilgili değerlendirmede bulunan Toplumsal Bütünlük İçin Avrupalı Müslümanlar İnisiyatifi (EMISCO) Genel Sekreteri Bashy Quraishy, güvenlik tedbirlerinin demokrasi dışı olduğunu savundu. 

Quraishy, "Çünkü birkaç kişi suç işlediyse tüm toplum cezalandırılamaz. Eğer bir kişi veya grup bir şey yaptıysa onların peşine düşün, tüm toplumun değil. Çünkü tüm toplumun peşine düşmek teröristlerin yaptığı şeyle aynı. Şu mesaj bizim açımızdan çok önemli: Cami ya da din değil, bireyler suç işliyor. Din ve insanları bu açıdan ayırmaları gerekiyor" dedi.