Dolar

35,4226

Euro

36,3212

Altın

3.063,15

Bist

9.910,61

Fransa'da neler oluyor?

Fransa'da Başbakan Michel Barnier hükümetinin dün Ulusal Mecliste oylanan gensoru önergesi ile düşmesinin ardından Macron'un istifa etmeyerek görevini sürdüreceğini açıklaması tepki topladı.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-12-06 12:22:24

Fransa'da neler oluyor?

LFI'nin kurucu lideri Jean-Luc Melenchon, X hesabından yaptığı açıklamada, "Güvensizlik oyu verilen Macron'dur, Barnier değil." ifadesini kullandı.

Fransa'da parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'in bütçe krizinin ardından, Başbakan Michel Barnier'nin 3 aylık hükümetini güvensizlik oylaması nedeniyle düşmesinde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifa baskıları da artıyor.

Macron'un görev süresi 2027 baharında sona eriyor. Ulusa sesleniş konuşması yapan Macron, “Aşırı sağ ve aşırı sol bir araya gelerek, cumhuriyet karşıtı bir cephe kurdu” dedi. Muhalefeti eleştiren Macron, “Başkalarının sorumsuzluklarını asla üstlenmeyeceğim. Görevimi sonuna kadar yerine getireceğim” ifadelerini kullandı.

Macron, yaklaşık 6 ay önce partisinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki ağır yenilgisinin ardından Ulusal Meclis'i feshetmiş, ardından seçime gitmişti. Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu bu seçimlerden ilk sırada çıkmış, ancak Macron, bu gruba hükümeti kurma görevi vermemişti. Ulusal Meclis'te yapılan güvensizlik oylamasında hükümetin düşmesini sağlayan oylar da, NFP koalisyonu ve aşırı sağcı Ulusal Birlik'ten (RN) geldi. NFP'nin parçası olan Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) lideri Mathilde Panot, sonucu memnuniyetle karşıladığını belirtirken, bu koalisyonun üyesi olan Sosyalist Parti (PS) lideri Olivier Faure, Macron'un istifasının siyasi krize “iyi bir çözüm” olduğunu düşünmediğini belirtti.

Ulusal Birlik'in önde gelen isimlerinden ve eski cumhurbaşkanı adayı olan Marine Le Pen ise “Başka bir çözüm yoktu” derken, oylama sonucunu zafer olarak görmediğini savundu, istifa kararı vermesi gerekenin Macron'un kendisi olduğunu vurguladı.

Barnier hükümetine karşı dün Mecliste yapılan gensoru oylamasına 331 milletvekili destek vermiş böylece hükümetin düşmesi için gerekli milletvekili sayısı olan 288 aşılmıştı.

Fransa'da 1962'den bu yana ilk kez bir hükümet gensoru önergesi ile düşürülmüştü.

Macron, hükümetin düşürülmesi üzerine yaptığı ilk konuşmada, istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Fransız Anayasasına göre dilediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulanan Macron'un gelecek günlerde Barnier'nin koltuğuna yeni bir isim getirmesi bekleniyor.

AA, Milliyet

SON VİDEO HABER

Yemen'de protesto: 'Biz sığınaklara kaçanlar değiliz'

Haber Ara