Fransa Ulusal Meclisi'nde, Başbakan Michel Barnier'in bütçesini onaylatmak için özel yetkilerini kullanmasının ardından, muhalefet tarafından başlatılan güvensizlik oylamasında hükümet düşürüldü. Barnier, 331 oyla görevinden alındı. Bu olay, 1962'den sonra Fransa'da bir hükümetin güvensizlik oylamasıyla düşmesi olarak tarihe geçti.
HÜKÜMETİN DÜŞMESİNİN ARDINDAN ATEŞLİ KONUŞMA
Başbakan Michel Barnier, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "Bir hakikat ve sorumluluk anına ulaştık, borcumuzun gerçeklerine bakmamız gerekiyor. Zor önlemler önermek benim için bir zevk değil" diyerek milletvekillerini görevden almamaya çağırdı. Barnier, bütçesini parlamentoya danışmadan geçirdiğini savunarak, “Belgeyi hazırlamak için parlamentonun her iki kanadıyla birlikte çalıştım” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ancak bu konuşmalar, güvensizlik oylamasının önüne geçemedi.
1962'DEN SONRA İLK KEZ
Fransa'da 1962'den sonra ilk kez bir hükümet, güvensizlik oylamasıyla görevden alındı. Barnier'e karşı sunulan güvensizlik önergesi, başta Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ve Sol Koalisyon NFP olmak üzere birçok muhalefet partisinin desteğiyle kabul edildi. Oylama sonucunda, 331 milletvekili güvensizlik önergesine olumlu oy verdi.
Barnier, 3 Aylık Başbakanlık Görevi Sonrasında Görevden Alındı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yalnızca üç ay önce atanan Michel Barnier, bu kısa sürede tarihi bir başarısızlığa imza attı. Başbakanlık görevine veda eden Barnier, "Borcumuzun gerçekleriyle yüzleşmek zorundayız," diyerek, hükümetin görevden alınmasının ülkenin mali yapısı üzerindeki etkilerini vurguladı.