Fransa Senatosu, "Eşitlik ve Vatandaşlık" torba kanunu içerisinde yer alan Basın Özgürlüğü Kanunu'ndaki değişiklikle "savaş, soykırım ve insanlık suçlarının inkarının ve sıradanlaştırılması" konusundaki cezalandırılmanın kapsamının genişletilmesine karar verdi.
Değişiklikte 1915 Olayları'yla ilgili iddialara yönelik herhangi bir ifade bulunuyor. Ancak tasarının, 1915 Olayları'nı "soykırım" olarak tanımamayı "nefret suçu" kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı belirtiliyor.
Tasarıya 146 senatör ‘hayır' oyu verirken, 156 senatör kabul edilmesi yönünde oy kullandı.
"BU KONU, TARİHÇİLERİN İŞİ"
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yasaya karşı çıkan Ille-et-Vilaine Senatörü Françoise Gatel, yasama ve yargının "tarihi meselelerde hükümde bulunma hakkı olmadığının" altını çizerek, önerinin anayasaya aykırı biçimde yeni bir suç türü ortaya attığı yorumunda bulundu.
Oylamaya katılan Fransa Şehircilik ve Spor Bakanı Patrick Kanner ise "Yasama organı tarihi meseleler hakkında değerlendirmede bulunamaz, bu tarihçilerin işidir" şeklinde konuştu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bugünkü oylama öncesi Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher ile Senato Başkanlığı resmi konutunda akşam yemeğinde bir araya gelmişti. Oylamada Senato Başkanı Larcher çekimser oy kullandı.
Söz konusu tasarı geçen Temmuz ayında parlamentonun alt kanadı olan Fransız Ulusal Meclisi'nde oy birliğiyle onaylanmıştı. Oturuma sadece 21 milletvekili katılmıştı.
SARKOZY DÖNEMİNDE KABUL EDİLEN TASARIYI ANAYASA KONSEYİ İPTAL ETMİŞTİ
Fransa'da 2012 yılında Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde kabul edilen benzer bir inkâr tasarısını Anayasa Konseyi, ifade hürriyetini sınırlandırdığı gerekçesiyle iptal etmişti.
Tasarının yeniden Anayasa Konseyi'ne taşınması için Senato veya Meclis Başkanı'nın itirazı veya en az 60 senatör veya vekilin imzası gerekiyor. Üçüncü olarak bu konuda herhangi bir vatandaş bir yıl hapis ve 40 bin euro ceza alırsa, bireysel olarak Anayasa Konseyi'nde dava açarak bu konuda yasaya karşı olan senatörler olduğunu belirterek iptal isteyecek.
Fransa'daki Türk dernekleri de tasarıya karşı dava açmaya hazırlanıyor.
AİHM PERİNÇEK'İ HAKLI BULMUŞTU
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temyiz niteliğindeki büyük dairesi, Ermeni iddialarına ilişkin açıklamaları sonrasında İsviçre'de mahkum olan Doğu Perinçek'in yaptığı başvuru ile ilgili olarak İsviçre'nin "insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetmişti.