Dolar

34,5322

Euro

36,2071

Altın

2.967,54

Bist

9.549,89

Fransa mahkemesi Esed rejimi hakkındaki başvuruyu kabul etti

Fransız mahkemesi, Esed rejiminin 'insanlık suçu' işlediği gerekçesiyle yapılan şikayet başvurusunu kabul etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-28 09:35:22

Fransa mahkemesi Esed rejimi hakkındaki başvuruyu kabul etti

Paris Asliye Ceza Mahkemesi, Şam rejimi aleyhine Suriye'de "insanlık suçu" işlendiği gerekçesiyle mahkemeye yapılan şikayet başvurusunu kabul etti.

BFM kanalının adli kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre mahkeme, başvuruyla ilgili adli soruşturma açılmasını kararlaştırdı. Mahkeme, ''işkence'', ''insanlık suçu" ve "zorla alıkoyma'' suçlamasıyla açılan soruşturma için bir sorgu hakimi görevlendirdi.

AA'nın aktardığı habere göre; Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ve Uluslararası İnsan Hakları Derneği, Paris Asliye Ceza Mahkemesine geçen hafta yaptıkları başvuruda, Suriye kökenli Fransız vatandaşları Mazen ve oğlu Patrick Dabbag'ın Şam rejiminin denetimindeki cezaevlerinde 2013 yılında işkence gördüklerini ve ardından kaybolduklarını belirterek, "Şam rejiminin, insanlık suçu işlediği" şikayetinde bulunulmuştu.

Federasyon ve dernekten yapılan açıklamada, Şam'daki Fransız okulunda müdür olarak görev yapan Mazen Dabbag (57) ve Edebiyat Fakültesinde öğrenim gören oğlu Patrick Dabbag'ın (20) bir gün arayla, Esed rejimine bağlı güçler tarafından 3 Kasım 2013'te gözaltına alındıkları, baba ve oğlundan bir daha haber alınamadığını bildirilmişti.

Fransa'da yaşayan ve mühendis olarak çalışan 64 yaşındaki Obeida Dabbagh'ın, işkence gördükten sonra yargısız infaza kurban gitmelerinden korktuğu erkek kardeşi ve yeğeni için yapılan şikayet başvurusuna müdahil taraf olarak katılanlar arasında olduğu belirtilmişti.

Suriye, savaş suçlarını yargılayan Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesinin yargılama yetkisini öngören sözleşmeye taraf olmadığı için bu ülke vatandaşları aleyhine savaş suçu şikayetiyle başvuruda bulunulması imkan dahilinde değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), isterse sözleşmeyi imzalamayan ülke vatandaşı aleyhine bu mahkemeye dava açma hakkına sahip bulunuyor ancak Rusya'nın vetosu yüzünden bu olasılık hiçbir zaman gündeme gelmedi.

Haber Ara