Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde yaşanan saldırıyı Fracebook aracılığıyla 17 dakika boyunca canlı olarak yayınlayan Avusturalyalı aşırı sağcı saldırganın videosu, daha sonra Youtube, Instagram ve Twitter gibi pek çok sosyal medya üzerinden tüm dünyaya yayıldı.
İSLAM KONSEYİ'NDEN DAVA
Euronews'in haberine göre Başkanlığını Türk kökenli Fransız Ahmet Oğraş'ın yürüttüğü Fransız İslam Konseyi, Facebook ve Youtube'a yönelik, "terörizmi öven bir şiddeti içeren, insanlık onurunu ciddi anlamda yaralayan ve 18 yaşından küçük çocukların da görmesi riskini taşıyan" yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulundu.
Paris Cumhuriyet savcılığına gönderilen suç duyurusunda, 50 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının görüntülerinin yayınlanmasının, "İnternet devlerinin ılımlılığının zaafiyetini gözler önüne serdiği" belirtildi.
Pek çok sosyal medya kullanıcısının bu görüntüler nedeniyle şoke olduğu belirtilen suç duyurusunda, "haklı olarak kullanıcılar, sosyal medya ağlarının denetlenmesi konusundaki endişelerini dile getirdiler" ifadesine de yer verildi.
FACEBOOK AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Şikayet, Facebook ve YouTube'un, saldırı videosunun yayınlanmasını önlemek için otomatik filtreleme cihazları da dahil olmak üzere önemli araçlar kullandıklarını duyurduğu bir sırada geldi. Facebook olaya ilişkin yaptığı yazılı bir açıklamada, "Söz konusu videonun yüzlerce, binlerce versiyonunun silindiğini" açıklamıştı. Ancak şirket, algılama araçlarını aldatmak için değiştirilen bazı videoların, denetleme sürecinden 'geçici olarak' kaçabileceğini ve 'geçici olarak' çevrimiçi kalabileceğini de kabul etti.
YASA NE DİYOR?
Fransız yasalarına göre, YouTube ve Facebook, platform üzerinden yayınlanan görüntüler hakkında, 'kendilerine yapılan şikayetlere konu olan yazı ve görüntüleri hızla silmek şartıyla' cezai bir sorumluluk taşımıyor. CFCM'in, bu iki sosyal medya devinin ceza almasını sağlamak için, bu şartı yerine getirmediklerini kanıtlaması gerekiyor.