Başkan Yardımcısı Mazin el-Benna, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, " Mısır makamlarının, Gazze sınırını kazarak su boruları döşemesi, ortak akiferler kullanmaları nedeniyle bölgedeki Mısırlılar ve Filistinlilerin güvenliğini tehdit ediyor" dedi.
"Mısır, tünelleri yıkma gerekçesiyle su havuzları inşa edip, yeraltına boru döşeyerek tuz oranı çok fazla deniz suyunu pompalarsa, akiferlerin çökmesine neden olacak" diyen Benna, yeraltı sularının tutulduğu ve toplandığı depo görevi gören içme suyu temin edilen akiferlere deniz suyu karışmasının, hem Mısır hem de Filistin tarafının çevre ve gıda güvenliğini yok edeceğini belirtti.
Mısır'ın yaklaşık iki hafta önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içerisine 60 santimetre çapında su boruları döşemeye başladığı bildirilmişti.
"Çevresel felakete yol açacak"
Borularla, sınır hattındaki tünellerin, denizden pompalan suyla yıkılmasının hedeflendiği ancak borulardan verilen deniz suyunun yeraltı sularına karışmasının çevresel bir "felaket"e yol açacağı belirtilmişti.
İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle göreve gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.
Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.