TİMETURK | HABER MERKEZİ
İtalya'da geçen yıl yaşanan ve adını Dışişleri Bakanı'ndan alan siber saldırı "Gentiloni skandalı" Rusya'nın NATO üye ülkeleri zayıflatma ve kontrolüne alma stratejisini ifşa etmiş olabilir.
İşte o makale:
İtalyan dışişleri bakanlığına geçen yıl gerçekleştirilen ve konunun uzmanlarına göre bakanlığın e-posta iletişimini tehlikeye atarak tespit edilmeden aylarca süren hacker saldırının faili Rusya. Bir İtalyan hükümet yetkilisine göre söz konusu saldırı dört aydan fazla sürmüştü. Ancak gizli iletişim için kullanılan şifrelenmiş sisteme sızılamadı.
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, -iddialara göre- kendi e-posta hesbaını sık kullanmadığı için etkilenmedi. Dışişleri bakanlığının yabancı yetkililerle toplantılar hakkında Roma'ya rapor veren elçilik personel üyeleri ve "saha büroları" saldırıdan etkilendi. Hükümet yetkilisi, hassas bilgilerin ele geçirilmediğini çünkü bu bilgilerin şifreli olduğunu söyledi.
Saldırı şu anda Roma'daki Başsavcı tarafından soruşturma konusu.
Bir hükümet yetkilisi "Şifreleme seviyesinde hiçbir saldırı yapılmadı. Bu yüzden, nette paylaşılan ve kod tarafından kısıtlanan hassas bilgiler, saldırıya uğramamış veya bu saldırının bir parçası olmamıştır " dedi.
Saldırı haberi, Rusya'nın Haziran ayı başlarında yapılacak olan bir sonraki İtalyan seçimini etkilemeye çalışabileceği endişesini gündeme getirdi.
NASIL TESPİT EDİLDİ?
Yetkililer, saldırı tespit edildikten sonra bakanlığın çevrimiçi "mimarisi" ni geliştirdiklerini ve dahili güvenliği artırmak için yeni araçlar sunduklarını söylediler. Yetkili, saldırının nasıl tespit edildiği üzerine yorum yapmayı reddetti.
SEÇİMLERE MÜDAHALE İDDİASI
ABD'de istihbarat teşkilatları, Rus hükümetinin desteklediği hack gruplarının, Donald Trump'un Beyaz Saray'ı kazanmasına yardımcı olmak amacıyla 2016 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demokratik Ulusal Komisyonun ve Hillary Clinton'ın kapmanyasındaki yetkililerin gizli bilgilerini ihlal ettiğini iddia etmişti.
İTALYA SALDIRISI NEDEN YAPILDI?
Konunun gizli kalması kaydıyla Guardian ile görüşen kişiler, dışişleri bakanlığına yapılan saldırının İtalyan hükümetinin karar alma mekanizması hakkında bilgi almak amacıyla yapıldığına inandıklarını söylediler. İtalya, Kırım ilhakı sonrasında uygulanan yaptırımları desteklerken, eski başbakan Matteo Renzi hükümeti, Suriye ihtilafındaki rolünden dolayı Moskova'ya yeni yaptırımlar önermek konusunda şiddetle karşı çıkmıştı.
Geçen yılın sonlarına doğru Guardian ile yapılan bir röportajda, Roma'daki bir yabancı diplomat, zorlu bir yeniden seçimle mücadele edecek olan merkez sol hükümetin Rusya'nın muhtemel müdahalesine karşı hazır olup olmadığının sorgulandığını söylemişti..
İtalya hükümetin ana muhalefeti olan Beş Yıldızlı Hareket, Vladimir Putin'in Suriye'ye müdahalesinden Ukrayna'ya işgaline, Rusya'ya ekonomik yaptırımların kaldırmasından NATO'ya olan bağlılığın yeniden değerlendirilmesine kadar çeşitli konularda Rusya yanlısı tavır takınmıştı.
RUSYA YALANLADI
İtalyan haber ajansı Ansa'ya göre Rus hükümetinden bir temsilci, iddiaların kanıtlanmadığını söyledi. Rusya dışişleri bakanlığının sözcüsü Maria Zaharova, siber saldırı iddiasının doğruluğu hakkında bir soruya yanıt olarak "Bu açıklamayı ispatlayan hiçbir hakikat yok" dedi.
"İTALYA'NIN GÜVENLİĞE OLAN İLGİSİ ARTIYOR"
Roma'daki LUISS Üniversitesi'nde bir siyaset bilimci ve siber güvenlik uzmanı olan Raffaele Marchetti, İtalya'nın geçtiğimiz günlerde güvenliğe olan ilgisini artırdığını ve Minniti'nin siber meseledeki uzmanlığı nedeniyle Marco Minniti'nin içişleri bakanı olarak atanmasıyla kendisini de cesaretlendirildiğini söyledi. Marchetti, "Tabii ki yapılması gereken ve uygulanacak çok şey var" dedi.
İtalya'nın siber saldırılara karşı savunmasızlığı, Renzi'nin eyalet başkanlığı sırasında, Renzi'nin ve diğer bazı iş adamları ile politikacıların e-posta hesaplarına yasadışı yollardan erişmekle suçlanan iki kardeşin bu yılın başlarında tutuklanmasının ardından açığa çıkmıştı.
İKİ KARDEŞ...
Giulio Occhionero ve ABD'de doğan ve bir Amerikan vatandaşı olan kızkardeşi Francesca Maria, soruşturmanın bir parçası olarak neticede FBI tarafından ele geçirilen sunucuları ABD'de tutmuşlardı. Sunucuların İtalya'ya gönderilmesi ve yetkililerin sunucuları incelenmesinin ardından ancak iddia edilen suçların kapsamının belli olacağı belirtildi. Renzi'nin e-posta hesabına eriştikleri düşünülmese de, İtalya'daki güvenlik camiasında, bu ikilinin büyük olasılıkla diğer yabancı ya da yerli çıkarlar adına çalıştıkları noktasında ciddi şüpheler var.
İkisi hâlâ hapiste tutuluyor. Avukatları, ikiz kardeşlerin herhangi bir yanlışlık yaptığını reddetti.