'Göçmen sayısında artış gözlemlersek AB topraklarını savunmak için harekete geçeriz'
Avrupa Birliği’nin İdlib’de tüm tarafları diyaloğa ve çatışmaya son vermeye davet ettiğini söyleyen Stano, 'Kaybedilen her hayat çok üzücü' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2020-02-29 00:51:10

Güncelleme Tarihi: 2020-02-29 00:51:10

Medyascope'dan Burak Tatari'ye konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye'nin İdlib'de 33 askerin şehit olmasının ardından Avrupa'ya mülteci akışını durdurmama kararını değerlendirdi.

"HAREKETE GEÇERİZ"

Medyada yayınlanan mülteci haberlerinin farkında olduklarını açıklayan Stano, Ankara ile iletişimde olduklarını ve Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin göçmen politikasında değişiklik olmadığı yanıtını verdiğini aktardı. Stano, yasa dışı şekilde sınırı aşmaya çalışan göçmen sayısında artış gözlemlemeleri halinde ise harekete geçeceklerini söyledi.

Stano şunları söyledi:

"İdlib ve çevresindeki yaşananlar büyük bir endişe yarattı. Şu an durum çok tehlikeli halde. Avrupa Dış Politikası adına en yetkili olan Yüksek Temsilci Josep Borrell bunun bir an önce durması gereken, tehlikeli bir gerginlik olduğunu söyledi. Durum, uluslararası alanda büyük bir çatışma riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa Birliği iki tarafa da acilen da gerginliği düşürme ve İdlib'de çatışmayı durdurma çağrısında bulunuyor. Çünkü en sonunda, en büyük bedeli ödeyenler siviller oluyor. Çok sayıda sivil İdlib'deki gerginlik sebebiyle acı çekiyor. Unutmayalım, kadınlar, çocuklardan ve yaşlı insanlardan oluşan on binlerce sivil insani durumdan en çok zararı görüyor. Bu sebeple Avrupa Birliği tüm tarafları çatışmaya son vermeye ve politik çözümler bulmaya davet ediyor. Çünkü kaybedilen her hayat çok üzücü"

GÖÇÜ ENGELLEME ANLAŞMASINI HATIRLATTI

Türkiye ile yasa dışı göçü engellemek adına yapılan bir anlaşmanın olduğunu hatırlatan Stano, "Türkiye'nin göçmen anlaşmasına uymasını ve gereklerini yerine getirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Stano, "Ancak şu ana kadar Türkiyeli ortaklarımızdan göçmen anlaşmasıyla ilgili değişiklik olduğuna ilişkin bir haber almadık" diye devam etti.

Durumu yakından takip ettiklerini vurgulayan sözcü, "Türkiye ile sınırı olan üye devletlerimizle iletişim halindeyiz. Ancak yasa dışı şekilde sınırı aşmaya çalışan göçmen sayısında artış olduğunu gözlemlersek buna göre hareket ederiz" ifadelerini kullandı.

"Bizim için önemli olan Türkiye ile olan anlaşmanın yürürlükte olması" diyen AB sözcüsü, başta Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere üye devletlerle temas halinde olduklarını aktardı.

TÜRKİYE SINIR KAPILARINI AÇTI

Ioanna Kleftogianni, son günlerde adalardaki tansiyonun arttığını belirtirken, Ege'yi ısıtan bir diğer haber ise Türkiye'nin "açık sınır politikası" kararı oldu. Türkiye 27 Şubat'ta akşam saatlerinde İdlib'de yaşanan saldırının ardından sınır kapılarını açtı. Avrupa'ya fdeniz ya da kara yoluyla gitmek isteyen mültecilerin durdurulmayacağı haberleri üzerine binlerce mülteci yollara döküldü. Otobüslerde yer kalmazken, sınıra ulaşan mültecilerse Yunanistan sınır polisi ve askerleriyle karşılaştı.

Atina yönetimi sınırı kapattı. Mültecilerin geçişine izin verilmeyeceğini duyurdu. Kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kalabalığa ses bombaları ve göz yaşartıcı gaz sıkıldı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)