Dolar

34,6039

Euro

36,6508

Altın

2.917,56

Bist

9.423,29

Google'ın yeni yapay zekası DNA ve RNA'ya giriyor

Google DeepMind, yalnızca proteinlerin yapısını değil aynı zamanda DNA ve RNA gibi moleküllerinin yapısını da tahmin eden yapay zeka modelinin geliştirilmiş bir versiyonunu sundu.

7 Ay Önce Güncellendi

2024-05-09 09:08:50

Google'ın yeni yapay zekası DNA ve RNA'ya giriyor

AlphaFold 3 adlı yeni çalışmanın tıp, tarım, malzeme bilimi ve ilaç geliştirme alanındaki araştırmacıların potansiyel keşifleri test etmesine yardımcı olacağı bildirildi.

AlphaFold'un önceki versiyonları yalnızca proteinlerin yapılarını tahmin ediyordu.

AlphaFold 3 bunun ötesine geçiyor ve DNA, RNA ve ligand adı verilen daha küçük molekülleri modelleyerek modelin yaşamın temel taşları üzerinde bilimsel kullanım kapasitesini genişletiyor.

DeepMind, yeni modelin önceki modellere kıyasla tahmin doğruluğunda yüzde 50'lik bir iyileşme gösterdiğini söylüyor.

BİYOLOJİ YAPAY ZEKAYLA BİRLEŞİYOR

DeepMind CEO'su Demis Hassabis bir brifingde gazetecilere verdiği demeçte, "AlphaFold 2 ile yapısal biyolojide büyük bir dönüm noktasıydı ve her türlü muhteşem araştırmanın önünü açtı" AlphaFold 3, biyolojiyi anlamak ve modellemek için yapay zekanın kullanılması açısından atılmış bir adımdır." dedi.

AlphaFold 3'ün moleküler yapılardan oluşan bir kütüphanesi var.

Araştırmacılar birleştirmek istedikleri moleküllerin bir listesini giriyor, ardından AlphaFold 3 yeni yapının 3 boyutlu modelini oluşturmak için bir difüzyon yöntemi kullanıyor. Difüzyon, Stable Diffusion gibi yapay zeka görüntü oluşturucularının fotoğrafları birleştirmek için kullandığı yapay zeka sistemiyle aynı türde.

TEHDİTLER İÇİN ÖNLEM

Google, modeli sorumlu bir şekilde dağıtmak için bilim topluluğu ve politika liderleriyle birlikte çalıştığını söylüyor.

Şirket tarafından yayınlanan bir makalede, bazı biyogüvenlik uzmanlarının yapay zeka modellerinin tehdit aktörlerinin önündeki engelleri azaltabileceğine ve onların diğer teknolojilerle birlikte daha bulaşıcı veya zararlı patojenler ve toksinler tasarlayıp üretmelerine olanak verebileceğine inandığı belirtildi.

TheVerge, TRTHaber

SON VİDEO HABER

Muazzez İlmiye Çığ'ın 110 yıllık hayatının karanlık yüzü

Haber Ara