Irak'ta Süleymaniye'den gelen Goran Hareketi'ne mensup 15 milletvekilinin, Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı asayiş güçlerince Erbil'e sokulmadıkları bildirildi.
Süleymaniye'de basın toplantısı düzenleyen Goran milletvekilleri, KDP'ye bağlı asayiş güçlerinin Köysancak yolundaki kontrol noktasında Erbil'e geçişlerine izin vermediğini ileri sürdü.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı ve Erbil asayişinin konuyla ilgili basın açıklaması yapacağı ifade edildi. Söz konusu yaşanan olay KDP ile Goran Hareketi arasında yaşanan "başkanlık krizinin" bir yansıması olarak değerlendirildi.
Goran Hareketi, KDP lideri "bölgesel başkanın" halk tarafından değil, mecliste seçilmesini istiyor ve Barzani'ye ait birçok yetkinin kısıtlanmasını talep ediyor. GORAN'DAN AÇIKLAMA
Goran Milletvekili Birza Mecid, Irak'ta Süleymaniye'den gelen Goran Hareketi'ne mensup 15 milletvekilinin, Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı asayiş güçlerince Erbil'e sokulmaması ile ilgili, "Bu, KDP'nin geçmişte yaşanan iç çatışmalardan yorulmadığını gösteriyor ancak şunu belirtmek isteriz ki çok sabırlıyız ve bu ülkeyi yasal bir şekilde yönetmeye de hazırız" dedi.
Milletvekili Mecid, Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısında, Köysancak bölgesindeki Degele kontrol noktasında asayiş güçlerince geçişlerine izin verilmediğini öne sürdü.
Bazı emniyet güçlerinin "ahlaksız" ve "yasal olmayan" davranışlar içerisine girdiğini iddia eden Mecid, "Kürdistan'daki milletvekillerinin yasal olarak dokunulmazlığı vardır. Aynı şekilde can güvenliğinin sağlanması için koruma veriliyor. Bize yapılan kötü muamele o kadar ciddi bir durum aldı ki oradaki bazı emniyet güçleri köpek ile üstümüzü aramak istedi. Son olarak ayakkabılarımızı çıkartıp, çoraplarımızı kontrol etmek istediler" dedi.
KDP'nin söz konusu tavrıyla bölgede iki idarenin oluşmasından yana olduğunu gösterdiğini savunan Mecid, "Bu, KDP'nin geçmişte yaşanan iç çatışmalardan yorulmadığını gösteriyor ancak şunu belirtmek isteriz ki çok sabırlıyız ve bu ülkeyi yasal bir şekilde yönetmeye de hazırız" diye konuştu.
Goran milletvekillerine destek veren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Beger Talabani de olayın siyasi bir tavır olduğunu savunarak, "Hiçbir şekilde hiçbir kesim bölgemizi iki idareye dönüştürme çabası içerisine girmesin. Kürdistan'ın başkenti olan Erbil, tüm Kürtlerin evidir. Provokatörlük yapmak isteyenlere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Hiçbir güç ve siyasi parti, başka bir kesimin kendisini ifade etmesini ve yasal hakkı olan çalışmalarını yürütmesini engelleyemez" ifadelerini kullandı.
Söz konusu emniyet güçlerine gereken cezanın verilmesi için Mesut Barzani'ye çağrıda bulunan Talabani, IKBY Parlamentosu'nda bugün olağanüstü oturum düzenleyeceklerini bildirdi. ERBİL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN AÇIKLAMASI
Öte yandan Erbil Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, milletvekillerinin çok sayıda silah ve araçla geldikleri için kontrol noktasında polislerin rutin arama yapmak istedikleri ancak bazı milletvekillerin "saygısız" davrandıkları ifade edildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
"Daha önce 10 silahlı aracın Delege kontrol noktasında geçeceği bilgisi verilmedi. Araçtakilerin kimlikleri talep edildi. Maalesef bazı milletvekilleri çok saygısız bir şekilde emniyet güçleriyle konuştu. Bize göre milletvekillerinin, halkın güvenliğini sağlayan emniyet güçlerine daha kibar davranması gerekirdi. Tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Buna rağmen güçlerimiz onların geçişine engel olmamıştır. "
Açıklamada, ayrıca isim verilmeden "başkanlık krizine" işaret edilerek, siyasette yaşanan çekişmelerin güvenliğe hiçbir etkisi olmayacağı vurgulandı.
Söz konusu olay, KDP ile Goran Hareketi arasında yaşanan "başkanlık krizinin" bir yansıması olarak değerlendirildi. Goran Hareketi, KDP lideri "bölgesel başkanın" halk tarafından değil, mecliste seçilmesini istiyor ve Barzani'ye ait birçok yetkinin kısıtlanmasını talep ediyor.