Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli başlıkları ele almak üzere Çin'de. Ziyaretin kritik maddesi Çin'e verilen, ABD ve NATO'nun itiraz ettiği ve 2 yıldır hayata geçirilemeyen füze savunma sistemi ihalesi.
Türkiye'nin yakın çevresinde gelişmiş füze sistmleri olan ülkeler var ve Türkiye bu füzelere karşı savunmasız durumda. Örneğin, İran üç bin km'lik bir mesafeye füze atma kapasitesine sahip yani Tahran'dan atılacak füzelerle İstanbul'u vurabilecek durumda. Suriye rejiminin elinde de menzili 700-800 km'yi bulan füzeler var. Türkiye bu silahlara karşı kendini ancak Amerika'nın onay vermesi halinde NATO'dan gönderilecek, ödünç Patriot sistemleriyle savunabilecek durumda.
'Çin firmasına ABD itirazı'
Türkiye bu açığı kapatmak üzere 2013'te bir füze savunma sistemi ihalesi açtı. Bu ihalenin ardından Çin'le 3.4 milyar euroluk füze sistemi anlaşması yaptı. Balistik füzelere karşı kurulacak hava savunma sistemi için Çin devlet firması ile el sıkışıldı. Ancak CPMIEC, İran'a silah satışı yüzünden ABD'nin yaptırım listesinde.
4 milyar dolar olarak öngörülen savunma sistemi ihalesinde Çin 3 milyar doların altında teklif verdi, “Ortak üretim yapalım” dedi. Türkiye'nin şartları arasında yüzde 50 yerli üretim şartı da vardı. Kararda, ortak üretim fikri etkili oldu.
Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.
CPMIEC, uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Nedeni, firmanın İran'a silah satması. ABD, yaptırımları 2003'te uzatma kararı almıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'e hareketinden önce "Balistik füzelerle ilgili olarak işin başında en uygun teklifi bize veren ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Daha sonra bazı gelişmeler oldu, bu gelişmeler sebebiyle bazı aksamalar söz konusu. Bu ziyarette, bu konuları tekrar ele alacağız. Bu uygun teklifi zenginleştirecek teklif, bizler tarafından da mâkul karşılanacaktır" dedi.
AFP'ye konuşan Çinli bir yetkili, “Bu uygun teklifi zenginleştirecek her türlü teklifi memnuniyetle karşılarız” dedi. Yetkili, “Ben bu ziyaretin ilişkilere ivme kazandıracağı düşüncesindeyim” diye de ekledi. Türkiye'nin dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'e ithalat kalemlerini artırmak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en önemi amaçlarından biri.