Guardian'a konuşan hükümet yetkilileri, süreci başlatmak için kuzeydoğu Suriye'deki bazı kurumlarla iletişim içinde olduklarını söyledi. Gazete, bu kurumlar arasında Kızıl Haç'ın da bulunduğunun tahmin edildiğini aktardı.
İngiliz yardım kuruluşlarının IŞİD'lileri tutan PYD/YPG'lilerle görüşmelerde çocukların önce Irak'ın Erbil kentine götürülmesi, buradan da uçakla İngiltere'ye gönderilmesinin konuşulduğu belirtildi.
İlk geri getirilecek çocuklar arasında, 5 yıl önce aileleriyle Rakka'ya giden ve aileleri ölen 3 çocuğun bulunduğu kaydedildi.
30 ÇOCUK KAMPLARDA
Suriye'de de faaliyet gösteren İngiliz yardım Kuruluşu Save the Children'a göre, kuzeydoğu Suriye'deki en büyük IŞİD kampları olan Roj ve El Hol'de ailesi bulunmayan yaklaşık 30 kadar İngiltere vatandaşı çocuk var.
BARIŞ PINARI HAREKATI AYRINTISI
Gazete, Türkiye-ABD arasındaki uzlaşı gereğinde Barış Pınarı Harekatı'nın 5 günlüğüne durmasını fırsat bilen diğer Avrupa ülkelerinin de IŞİD'le bağlantılı vatandaşlarını kuzeydoğu Suriye'den çıkarmak için girişimlerde bulunduğunu kaydetti.
Bu ifadeyle çocukların ülkeden çıkarılmasına Türkiye'nin operasyonunun engel olduğu gibi bir imaj oluşturulmaya çalışılsa da Avrupa ülkelerinin operasyon öncesi ve IŞİD'in Suriye'de yayıldığı yıllardan bu yana herhangi bir girişimleri olmadığı gibi, çocukları da uzun süre istemedikleri biliniyor.
Bu konuda Avrupa ülkelerine en yoğun eleştiri yapan isimlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump. Trump, Barış Pınarı Harekatı öncesinde ve sonrasında Avrupa ülkelerine vatandaşlarını geri almaları için çağrı yapmıştı.
SURİYE-IRAK SINIRI AÇIK
Yardım kuruluşları, ateşkes süresince çocukların bölgeden çıkarılmasının kolay olduğunu, Suriye ile Irak arasındaki sınır geçişlerinin açık olduğunu da belirtiyor.
"TÜRKİYE'NİN OPERASYONU SONRASINDA BUNU YAPABİLECEKLERİNİ ANLADILAR"
Gazete ayrıca, İngiltere hükümetinin geçen haftaya kadar kuzeydoğu Suriye'deki İngiliz çocukların buradan çıkarılmasını "çok tehlikeli" bulduğunu, ancak Türkiye'nin askeri operasyonu sonrası bunu daha olası görmeye başladıklarının anlaşıldığını kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak "Yetimlerin ve aileleri yanlarında bulunmayan İngiltere vatandaşı çocukların güvenli bir şekilde İngiltere'ye geri getirilmesinin yollarını arıyoruz. Her çocuk için ayrı ayrı çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.
Save the Children ise bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu, ancak hükümetin bölgedeki tüm İngiliz çocukların ülkeye geri götürülmesinin yollarını aranması gerektiğini belirtti.