Gülen okullarına FBI soruşturması
FBI'nın 'Paralel yapı' ile ilişkili okulları yöneten şirketlerden Concept Schools'a yönelik olarak 'nitelikli dolandırıcılık' şüphesiyle başlattığı soruşturma devam ediyor.
10 Yıl Önce Güncellendi
2015-10-27 15:50:50
ABD'de "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) ile ilişkili okulları yöneten şirketlerden Concept Schools'a yönelik, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) 'nitelikli dolandırıcılık' şüphesiyle başlattığı soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.
AA'nın haberine göre; FBI'nın Cleveland Basın Koordinatörü Vicki Anderson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu okulların devletin sağladığı fonları 'Paralel Devlet Yapılanması' ile bağlantılı kişi ve kurumlara kazanç sağlama amacıyla kullandığına yönelik iddiaların etrafında şekillenen "beyaz yakalı suç soruşturması"nın sürdüğünü bildirdi.
Soruşturmanın gizliliği nedeniyle detaylı bilgi vermeyen Anderson, bir sonraki aşamada hazırlanabilecek iddianamenin Kuzey Ohio Bölge Başsavcılığı tarafından açıklanacağını belirtti.
Soruşturma, Concept Schools'un Illinois eyaletine bağlı Des Plaines şehrindeki merkezi başta olmak üzere Illinois, Ohio ve Indiana eyaletlerinde şirkete ait toplam 19 okul ve büroya 2014'ün haziran ayında yapılan baskınlarla başlamıştı.
Baskınlar sırasında şirketin, devletin teknoloji ürünleri edinmede okullara sağladığı fon ve imtiyazları içeren "E-Rate" programına ilişkin faaliyetleriyle ilgili kontratlar, fiyat teklifleri, banka belgeleri, faturalar, yazışmalar ve ödemeler dahil "tüm belgeleri" FBI ajanları tarafından aranmıştı.
FBI'nın soruşturmayı ABD Eğitim Bakanlığı ve Federal Haberleşme Komisyonu'nun işbirliğiyle yürüttüğü biliniyor.
Federal Haberleşme Komisyonu'nun denetiminde bulunan E-Rate programı, ülke genelinde okul ve kütüphanelere telefon, bilgisayar ve internet dahil birçok teknolojik ürünü daha az masrafla edinme imkanı veriyor.
Ülkenin en geniş kapsamlı eğitim teknolojileri programı olan E-Rate'in federal bütçeden aldığı pay, aralık ayında yapılan bir düzenlemeyle 2,4 milyar dolardan 3,9 milyar dolara çıkarıldı.
Program kapsamında internet erişimi dahil teknolojik ürün ve hizmet edinmek isteyen okulların en uygun maliyetli teklifi yapan şirketi seçmesi gerekiyor.
FBI soruşturması, Concept Schools'un bu noktada kendisiyle ilişkili kişi ve kurumlardan program kapsamında hizmet alarak rekabet kurallarını ihlal ettiği şüphesi etrafında yürütülüyor.
Concept Schools'un 7 eyalette 30 okulu var
Concept Schools'un internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 2002 yılında kurulan şirketin Ohio eyaletinde 17, Illinois'de 4, Missouri ve Indiana'da 3'er, Minnesota, Michigan ve Wisconsin'de 1'er okulu bulunuyor.
Ülke genelinde ise 26 eyalette 'Paralel Devlet Yapılanması'na bağlı 140'ın üzerinde okulun faaliyet gösterdiği biliniyor.
Ohio'da yerel yayın yapan The Columbus Dispatch'in haberine göre, 2014 yılına kadar Concept Schools'un eyaletteki okullarının kasasına E-Rate programı kapsamında toplam 7,4 milyon dolar para girdi.
Illinois'de yayın yapan Chicago Sun-Times ise Concept Schools'un eyaletteki okullarının, FBI'nın çıkardığı arama belgesinde adı geçen Advanced Solutions in Education of Schaumburg, Core Group ve Signature Maker şirketlerine 2014'e kadar 1 milyon dolara yakın para aktardığını yazdı.
Belgede adı geçen diğer şirketler ise Cambridge Technologies, Dizaynit Solutions, HGF IT Solutions, PricePC/Sundance ve Ulkerim Solutions.
Vize usulsüzlüğü iddiası
Şirketin, ülkedeki tüm okullarıyla edindiği fonların bir kısmını 'Paralel Devlet Yapılanması'na bağlı Türk öğretmenlere ABD'den çalışma vizesi almak için istismar ettiği de uzun süredir iddia ediliyor.
Söz konusu H-1B vizesi sahibi bir kişi, ABD'de kendisine sponsor olan bir şirkette çalışma iznine sahip oluyor.
Uluslararası hukuk firması Amsterdam&Partners LLP şirketi yöneticisi Robert Amsterdam, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlediği basın toplantısında, 'Fethullahçı Terör Örgütü'ne bağlı şirketlerin çalışma vizesinin suistimal edildiğini kaydetti.
Gülen örgütünün Google gibi şirketlerden bile daha fazla kişiyi ABD'ye soktuğunu söyleyen Amsterdam, bu kişilerden çoğunun da iyi eğitimli olmadığını, İngilizceyi bile zorlukla konuştuğunu belirtti.
Amsterdam, bu kişilerin önemli bir bölümünün de aslında öğretmenlik eğitimi almadığını ama devletten öğrenci başına ödenek alan "charter" (sözleşmeli) okullarda görevlendirildiklerini aktardı.
Bunu bir "sistem" şeklinde tanımlayan Amsterdam, bu kişilerin bazı durumlarda gelirlerinin yüzde 40'a kadarlık bir kısmını tekrar örgüte aktardığını, bu okulların ihaleleri de kendileriyle bağlantılı şirketlere verdiğini söyledi.
Pensilvanya'da bir okul kapatıldı
Öte yandan, Fetullah Gülen'in yaşadığı Pensilvanya eyaletinde 'Paralel Devlet Yapılanması'yla ilişkili bir okul haziran ayında kapatıldı.
Eyaletin en büyük kenti Philadelphia'nın Okul Reform Komisyonu, Truebright Science Academy isimli okulun eyaletin belirlediği eğitim kriterlerini yerine getiremediği gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi.
Kapatma başvurusunu onaylayan Hakim Rochelle Friedman, kararında öğrencilerin büyük bölümünün uzun süredir eyalet sınavlarından başarısız notlar aldığını ve "okulun hiçbir ilerleme belirtisi göstermediğini" belirtti.
Okul, 2013 yılında H-1B vizesine yönelik usulsüzlük iddialarıyla gündeme gelmişti. Okulda görev yapmış bir öğretmen, okulun tecrübesiz ve İngilizce bilgisi sınırlı Türk öğretmenleri işe aldığını ve bu çalışanlara tecrübeli Amerikalı öğretmenlerden daha fazla para ödediğini iddia ederek dava açmıştı.
Okul Reform Komisyonu, 2013 yılında söz konusu okulun yönetim ve akademik performans sorunları nedeniyle çalışma izninin yenilenmemesi yönünde karar almıştı.
SON VİDEO HABER
Haber Ara