Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Stilfontein bölgesinde terk edilmiş bir altın madenine giren yaklaşık 4 bin kaçak madenci, polis tarafından kapatılan madenin içinde mahsur kaldı. Polis, temel ihtiyaç malzemelerinin madene girişine izin vermezken, gönüllü ekipler kaçak madencilerin kurtarılması için çalışmalara başladı.
Güney Afrika Polis Bakanı Senzo Mchunu, basına yaptığı açıklamada, mahsur kalan kaçak madencilerin kurtarılması için deneyimli gönüllülerin katılımıyla arama ve kurtarma ekipleri oluşturulduğunu açıkladı. Mchunu, "Yeraltındakileri çıkarmamız gerekiyor. Uzun yıllardır bu gibi durumlarda insanları kurtarma konusunda deneyime sahipler. Bizim bir parçamız olmayı kabul ettiler" ifadelerini kullandı.
“GEREKİRSE DUMANLA ÇIKARILACAKLAR”
Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Khumbudzo Ntshavheni'nin, mahsur kalan madencilerin gerekirse "dumanla dışarı çıkarılacağı" yönündeki açıklaması, kamuoyunda tepki topladı. Polis yetkilileri ise şimdiye kadar 1173 madencinin yüzeye çıkarak teslim olduğunu, ancak binlerce kişinin direnişini sürdürdüğünü bildirdi.
Güney Afrika'da, özellikle altın ve elmas madenlerinde, “Zama Zama” adı verilen kaçak madencilik faaliyetleri sıklıkla görülüyor. Çoğunluğu yabancı uyruklu olan bu madencilerin, zaman zaman farklı suç olaylarına karıştıkları belirtiliyor. Uzmanlar, terk edilmiş madenlerin bu gibi faaliyetlere zemin hazırladığını vurguluyor.
HÜKÜMETİN YAKLAŞIMI ELEŞTİRİLİYOR
Bazı yetkililer, kaçak madencilikle mücadelede daha kapsamlı bir strateji gerektiğini savunurken, Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Ntshavheni'nin sözleri, insan hakları grupları tarafından eleştirildi. "Dumanla çıkarılacaklar" açıklamasının kriz yönetiminde gerilimi artırdığına dikkat çekiliyor.