Dolar

34,2973

Euro

37,4979

Altın

3.023,15

Bist

8.618,57

Güney Afrika'da 'Siyahi-Beyaz' kavgası!

Güney Afrika polisi, 'sadece beyazların katılabildiği' yıl sonu dans partisine ev sahipliği yapması nedeniyle Cape Town okulu yönetimini ırkçılık yaptığı iddiasıyla protesto eden muhalif aktivistlerin üzerine göz yaşartıcı gaz sıktı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-20 16:07:54

Güney Afrika'da 'Siyahi-Beyaz' kavgası!

Polis bugün okul önünde toplanan radikal sol Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) partisinin yaklaşık 2.000 üyesine göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak dağıttı.

Parti yetkilisi Miller, protestocuların " barışçıl" olduğunu söyleyerek polisi katı davranmakla suçladı. Miller, "Polise de kızgınlar ve beyaz protestoculara aynı şekilde cevap vermeyeceklerini söylüyorlar" dedi.

Polisin daha sonra protesto organizatörlerine sadece 100 kişinin okula yürümesine izin verdiği açıklandı.

Bu protesto, Brackenfell Lisesi'nde ırkçı ayrılıkçılık yapıldığı iddiasıyla Ekim ayının sonlarında düzenlenen mezuniyet partisinin ardından yapılan bir dizi gösterinin sonuncusu oldu.

“Okulda kendilerine ayrımcılık yapıldığını söyleyen siyahi öğrenciler var” diyen Miller, hiçbirinin etkinliklere davet edilmediğini söylediğini belirtti.

unnamed_15

Siyahîlerin ebeveynleri darp edildi

Söz konusu partiden birkaç gün sonra, EFF üyeleri okula yürümeye çalıştı, ancak bazı öğrencilerin ebeveynleri tarafından engellendi ve yumruk kavgalarına neden oldu.

Sosyal medyada ise, EFF tarafından 9 Kasım'da sokaklarda siyahî protestocuları yumruklayan kızgın beyaz ebeveynlerin video görüntüleri paylaşıldı.

9064f5c5-eff-brackenfell-numbers

Soruşturma açılması çağrısında bulunan Başkan Cyril Ramaphosa, çatışmaları "son derece üzücü" olarak nitelendirdi.

Ramaphosa, "Ebeveynlerin ve protestocuların okul kapısında darbeye maruz kalması son derece talihsiz bir durum, asla geri dönmememiz gereken bir geçmişin acı dolu anılarını geri getirdiğini" ifade etti.

Çatışmalar, bir beyaz çiftlik müdürünün şüpheli siyahi saldırganlar tarafından acımasızca öldürülmesi üzerine tarım kasabası olan Senekal'dekine benzer biçimde yapılan ırkçılık protestolarından birkaç hafta sonra meydana geldi.

Güney Afrika'da Apartheid'in bir nesil önce sona ermesine rağmen, Güney Afrika'daki etnik çatışma ve gerilim varlığını sürdürüyor.

SON VİDEO HABER

Ömer Öcalan: 'İslam hukukuna da varız, modern hukuka da...'

Haber Ara