Hafter'e bağlı grup, maaşları ödenmediği için Tobruk'taki petrol tesisini kapattı
Libya’da Halife Hafter'e bağlı ‘petrol tesisleri muhafızları’, bugün yaptığı açıklamada, mali anlaşmazlıklar nedeniyle ülkenin kuzeydoğusundaki Tobruk kentinde bulunan Harika limanından petrol ihracatını durduracaklarını duyurdu

Oluşturma Tarihi: 2021-01-24 18:21:47

Güncelleme Tarihi: 2021-01-24 18:21:47

"Libya Al-Ahrar" kanalının Twitter sayfasında paylaşılan videoda, Petrol Muhafızları'nın aylık maaşlarının ve ikramiyelerinin ödenmemesi nedeniyle Harika Limanı'ndan petrol ihracatını resmen askıya alındığı belirtildi.

Videoda ayrıca "ihracatın askıya alınmasının Tobruk Valiliğindeki resmi makamlarla ve ileri gelenlerle anlaşma sonucu kararlaştırıldığı” belirtilirken, tesis muhafızlarının Eylül 2019'dan bu yana maaşlarını alamadıkları hatırlatıldı.

Petrol ihracatı için 4 şart ileri sürüldü

Videoda, ‘petrol tesislerinin güvenliğinden sorumlu' grup içinde yazılı açıklama okuduğu görülen askeri üniformalı şahıs, uygulanmasını talep ettiği şartları şöyle sıraladı:

Geciken maaşları tam olarak ödemek ve tekrar geciktirmemek.

Petrol tesislerinde görevli muhafızların sağlık sigortasını sağlamak.

Saha ödeneği Petrol Tesisleri Muhafız üyelerine ödenmeye devam edilecek ve durdurulmayacaktır.

Muhafız çalışanlarına malzeme sağlamak.

Açıklamada, Harika petrol sahasının günde 120 bin varil ihraç etme kapasitesi olduğu için petrol üretiminin durdurulmasının talepler karşılanana kadar devam edeceği vurgulandı.

Eylül 2020'de Petrol Tesisleri Muhafızları, National Oil Corporation'a bağlı tüm petrol şirketlerini 8 aylık aradan sonra arazi ve limanlardan petrol ihracatına devam etmeleri konusunda bilgilendirmişti.

6 Ocak'ta ise, Petrol Tesisleri Muhafızları'nın ücretlerle ilgili protestoları nedeniyle, diğer limanların kapatılması tehdidinde bulunulmuş ve Harika Limanı'ndaki faaliyet durdurulmuştu.

OPEC ve Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Mustafa Sanallah'ın açıklamasına göre Libya'nın ham petrol üretimi günde 1,25 milyon varil civarında.

Libya'da 23 Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler gözetiminde ülkede iki tarafın (BM'nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Hafter güçleri) ortak askeri komitenin İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı görüşmelerin bir parçası olarak ateşkes anlaşmasına vardıklarını duyurulmuştu.

Anlaşma, tüm yabancı paralı askerlerin o tarihten itibaren 3 ay içinde Libya'dan çekilmesini öngörüyordu ve o tarihten bu yana Hafter güçleri ateşkes anlaşmasını zaman zaman ihlal etmeye devam ediyor.

Arap Postası