Dolar

34,5099

Euro

36,1767

Altın

2.981,85

Bist

9.367,77

Hafter’in, Türk gemilerine saldırma planı deşifre oldu

Rusya’nın Hafter'e gönderdiği uçakların fotoğraflarınının yayınlanmasından sonra bu kez Türk gemilerine saldırmaları için tutulan 20 kiralık paralı askerin kimlikleri ortaya çıktı. Askerlerden beşi İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde görev yaptı. Saldırı helikopterleri ise Mozambik üzerinden Libya’ya sokuldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-29 11:49:50

Hafter’in, Türk gemilerine saldırma planı deşifre oldu

Libya'da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinden üst üste darbe alan ve geri çekilmeye başlayan General Halife Hafter'in, Türk gemilerine saldırma planı deşifre oldu.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, geçen yıl yaz aylarında Libya'da General Halife Hafter'e bağlı güçlerle birlikte savaşmaları için dört ülkeden 20 paralı askere 80 milyon dolar ödendiğini yazdı. Ancak gazeteye göre Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen bir soruşturma, askerlerin Hafter'le yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle Libya'da sadece dört gün kalıp Malta'ya gittiklerini ortaya çıkardı.

Declan Walsh imzalı haberde, BM Güvenlik Konseyi'ne Şubat ayında sunulan gizli bir raporda, paralı askerlerle ilgili organizasyonun Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapıldığı, bu ülkedeki gizli bazlı şirketlerin de operasyona finansman sağladığı belirtiliyor.

5ed0b8e3adcdeb0dac92cd60

Şirketleri kontrol ettiği ya da kısmen sahibi olduğu belirtilen isim ise Avustralyalı iş adamı ve eski savaş uçağı pilotu Christiaan Durrant. Onun çok yakını olduğu vurgulanan kişi de Trump yönetimiyle yakın ilişkileriyle bilinen ABD'nin en ünlü paralı asker organizatörü Erik Prince. BM, Prince'in Libya'daki başarısız paralı asker operasyonunda rol oynayıp oynamadığını soruşturuyor. Prince ise iddiaları reddediyor.

NYT'nin haberine göre 2019 yılının Haziran ayında Bingazi'de konuşlandırılan 20 askerin başında eski Güney Afrika Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkilisi Steve Lodge vardı. Lodge daha önce Nijerya'da da paralı asker olarak savaşmış bir isim. Tümü eski asker olan 20 kişiden 11'i Güney Afrika, beşi İngiltere, ikisi Avustralya, biri de ABD vatandaşıydı.

Gazetenin detaylarını aktardığı BM soruşturmasında, paralı askerlerin Türkiye'nin gönderdiği sevkiyatın denizden Trablus hükümetine ulaşmasını önlemek için öncelikle sürat motorları ve saldırı helikopterleri kullanmak istedikleri belirtiliyor.

Haberde, Bingazi'deki General Halife Hafter'in ise paralı askerlerin eski helikopterler getirmelerine çok sinirlendiği, ona yakın yetkililerinden birinin helikopterler için "Ahı gitmiş, vahı kalmış" ifadesini kullandığı bildiriliyor.

NYT'deki haberde şu satırlar yer alıyor: "Libyalı komutanla anlaşamayan paralı askerler, çekilerek Malta'ya gitmeye karar verdiler. Ancak 2 Temmuz gecesi Bingazi'den ayrılmak istedikleri sırada, botlarından birinde sorun çıktı. 20 asker de bunun üzerine tek bir bota binerek Malta'ya gitti.

New York Times'ın haberinden yalnızca iki gün sonra ise İngiliz Daily Telegraph Malta'ya giden 20 askere ilişkin yeni detayları sayfalarına taşıdı. Haberini BMGK'daki gizli rapora dayandıran Telegraph, kiralık paralı askerler arasında İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde görev yapmış beş eski asker de vardı.

Onlardan biri, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde 26 yıl görev yapmış Andy Furness isimli eski bir asker. Furness, şu anda 'Amber Tiger' adlı bir havacılık şirketinin yöneticiliğini yapıyor.

Opus Projesi' adı verilen operasyon, askerler Libya'ya vardıktan dört gün sonra çöktü. Türk gemilerine karşı kullanılacak saldırı helikopterlerini kullanmaları için kişi başı 150 bin dolar karşılığı kiralanan paralı askerler, operasyonun 'komediye dönüşmesinin' ardından Malta'ya kaçtı.

Telegraph ayrıca, operasyonun başındaki Steven Lodge'un halen İskoçya'da yaşadığını bildiriyor. Güney Afrika merkezli havacılık şirketi 'Umbra Aviation'ın direktörü olan eski subay, Güney Afrika'dan gelen saldırı helikopterlerini Hafter'e Mozambik üzerinden iletti.

İngiliz gazetesi, askerlerin zodyak botla 2 Haziran'da Malta'ya ulaştığını, burada gözaltına alındığını ve daha sonra serbest bırakıldıklarını da aktardı.

New York Times, geçen hafta yayınladığı bir haberde de, Türkiye destekli güçlerin Libya'da elde ettiği zaferlerin General Halife Hafter'in planlarına büyük darbe vurduğunu bildirmişti. Haberde, söz konusu zaferlerin Türkiye'nin Libya'da mücadele eden yabancı ülkeler arasında belirleyici bir güç olarak yerini alışına işaret ettiği vurgulanmıştı.

Haberde ayrıca Hafter güçlerinin eline yeni ulaşan Rus hava savunma sistemlerinin SİHA'larla yok edildiği ve Perşembe günkü saldırıyla Trablus'un güneyindeki önemli bir bölgeden de çıkartıldıkları kaydedilmişti.

NYT'nin haberi şöyle devam ediyordu: "Zaferler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak'ta asker ve SİHA'lar göndermesine kadar, zayıf ve Hafter güçleri tarafından etrafı sarılmış görünen Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin kaderini, çarpıcı bir şekilde değiştirdi.

Bu, Türkiye'nin 100 yıldan uzun süre önce Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesinden bu yana, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesine yaptığı en güçlü müdahaleydi."

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin bir brifinginin 'Artık Türkiye'nin Libyası oldu' başlığını taşıdığını söyleyen New York Times, Hafter'in bir yıldan uzun süre önce Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlattığını ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu destekçilerini Libya'nın geleceğinde önemli bir rol oynama konumu sağladığını vurgulamıştı..

Ancak gazete, geçen Çarşamba günü Trablus hükümetine sadık güçlerin ele geçirdikleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin satın aldığı, Rus malı bir hava savunma sistemiyle geçit töreni yaptıkları ve bunun Hafter'in en güçlü iki dış destekçisini hedef alan bir aşağılama olduğunu kaydetmişti.

Haber Ara