Hafter, Moskova'da anlaşma imzalamadan Abu Dabi’ye neden geldi?
Emekli General Hafter'in, anlaşmaya imza atmadan Moskova’ya terk etmesinin sebebi belli oldu. Hafter’in daha büyük kazanımlar elde etmek için Abu Dabi’ye gelerek müttefiği BAE Emiri ile görüştüğü ortaya çıktı.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-14 15:21:07

Güncelleme Tarihi: 2020-01-14 15:21:07

Emekli General Hafter'in, anlaşmaya imza atmadan Moskova'ya terk etmesinin sebebi belli oldu. Hafter'in daha büyük kazanımlar elde etmek için Abu Dabi'ye gelerek müttefiği BAE Emiri ile görüştüğü ortaya çıktı.

Emekli General Hafter'in, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Mustafa es-Serrac'ın kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan, Moskova'dan ayrılmasının yankıları sürüyor.

Moskova'dan geç saatlerde ayrılan Hafter'in, en büyük destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye döndüğü açıklandı.

Parlamenter kaynaklar, Hafter'in dört danışmanı ile birlikte, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile görüşmek için bir araya geldiğini bildirdi. Hafter'in Meclis Başkanı Aguila Saleh'in görüşmeye katılmak için Kahire'den geldiğini doğruladı.

Al-Arabi Al-Jadeed ile konuşan kaynaklar, Hafter'in Moskova'daki müzakerlerden kaçmasını, Abu Dabi'deki müttefikleriyle görüşüp, nihai bir anlaşma imzalamadan önce daha büyük kazanımlar elde etmek amacını taşıdığını ileri sürdüler.

Moskova'daki kaynaklar, Libya Ulusal Uzlaşma Hükümetinin Başbakanı Fayez al-Sarraj başkanlığındaki El-Wefaq hükümeti heyetinin, anlaşma belgesini dün erken saatlerde, herhangi bir itiraz olmaksızın imzaladığı ve aynı akşam Moskova'yı terk ettiğini; ancak Hafter'in, anlaşmayı imzalama konusunda karar vermek için sabaha kadar zaman istemesinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u şaşırttığını söylediler.

İlk sızıntılara göre, Hafter ilk olarak güçleri ve hükümet güçleri arasındaki temas noktalarını belirleme hükümlerine itiraz etti ve güçlerinin güney Trablus'taki karakollarını koruyacak ve hatta Misurata'nın 90 km doğusunda bulunan Al-Sadada bölgesini durdurmasını sağlayacak bu öğeye eklemeler yapılmasını talep etti.

Libyalı akademisyen Mustafa Al-Barq, Hafter'in Moskova'da anlaşmaya imza koymamasından BAE'ye sorumlu tuttu.

BAE'nin, Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle oluşturulan anlaşmayı engellediğini söyleyen Barq, Moskova'daki krizi, “Emirati isyanı” olarak yorumladı.

Abu Dabi'nin Rusya ve Türkiye'nin oynadığı rolden rahatsız olduğunu ileri süren Barq, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in Libya'daki çıkarlarının zedelenmesine göz yummayacağını belirtti.