Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Haiti'de çetelerle çatışma! 70 ölü, halk göçe zorlanıyor

Haiti'de çeteler ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda son iki gün içinde 70 kişi hayatını kaybetti, bölgede şiddet olayları tırmanıyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-05 13:39:46

Haiti'de çetelerle çatışma! 70 ölü, halk göçe zorlanıyor

Haiti'de son iki gün içerisinde, güvenlik güçleri ve çeteler arasında şiddetlenen çatışmalarda 70 kişi hayatını kaybetti. Artibonite bölgesindeki Port Sonde kasabasında çete üyeleri, güvenlik güçleriyle çatıştı. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, bölgedeki şiddet olayları çete saldırıları ve göçe zorlanan halkla birlikte hızla tırmanıyor.

ÇETELERİN SALDIRILARI SONUCU 70 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Haiti'nin Artibonite kentinde, Gran Grif isimli çete, Port Sonde kasabasına baskın düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Son iki gün içinde yaşanan şiddet olaylarında 70 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Çetenin, 45 evi ve 34 aracı ateşe vererek bölge halkını göçe zorladığı bildirildi.

BM: ÇETE ÜYELERİ HALKA ATEŞ AÇTI

Birleşmiş Milletler Haiti Ofisi Sözcüsü Thameen Al-Kheetan, yaptığı açıklamada çete üyelerinin halka otomatik silahlarla ateş açtığını belirtti. Ayrıca, bölgeye takviye güç gönderilmesi çağrısında bulundu. BM verilerine göre, 2024 yılı başından bu yana Haiti'de toplamda 3 bin 900 kişi silahlı çetelerin saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Bu kayıpların 1374'ü son 6 ayda gerçekleşti.

HAİTİ'DE GÜNLÜK HAYAT ŞİDDETLE KUŞATILMIŞ DURUMDA

Başkent Port-au Prince'in yüzde 80'ini kontrol altında tutan silahlı çeteler, ülkenin siyasi, ekonomik ve güvenlik krizini derinleştiriyor. 11 milyondan fazla nüfusu olan Haiti, aynı zamanda kıtlık tehlikesiyle de karşı karşıya. Halkın güvenliği giderek azalırken, şiddet olayları her geçen gün daha fazla can alıyor.

Haber Ara