Halep Kalesi ağır hasar gördü
Suriye yönetimi ile muhalifler arasındaki savaşın ortasında kalan Halep Kalesi, altında açılan tünellerin patlatılması sonucu ağır hasar gördü. Tünelleri Suriye ordusunun kullandığı ve daha sonra patlattığı belirtiliyor

Oluşturma Tarihi: 2015-07-13 11:45:06

Güncelleme Tarihi: 2015-07-13 11:45:06

Suriye'deki tarihi Halep Kalesi'nin kontrolünü elinde bulunduran ordu güçlerinin, muhalif noktalara sızmak için kullandığı tüneli patlatması sonucu kalenin güneydoğu kısmındaki duvarın yıkıldığı bildirildi.

Şam Cephesinin basın sorumlularından Yasir Ebu Ammar, Esad güçlerinin kaleden muhaliflerin elindeki bölgelere geçişlerde kullandığı tüneli patlatması nedeniyle tarihi yapının güneydoğu kesiminde yer alan 4 metre yüksekliğindeki duvarın yıkıldığını söyledi.



Ordu güçlerinin muhaliflerin olduğu bölgeye ulaşmak amacıyla uzun zamandır tünel kazdıklarını belirten Ammar, "Rejim, kazdığı tüneli aslında yanlışlıkla patlattı. Biz kale içerisinden muhaliflerin tarafına bir tünelin kazıldığını biliyorduk fakat tünelin hangi taraftan kazıldığını tespit edememiştik" dedi.

"Esad güçleri tüneli, muhalifler yerini keşfetti zannıyla patlattı" diyen Ammar, "Patlama sonucunda 4 metre yüksekliğindeki duvar yıkıldı. Olayın ardından bölgede muhaliflerle rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar çıktı" diye konuştu.

Muhaliflerin geçen yıl bölgede kontrolü tamamen sağlamasının ardından ordu güçleri tarihi Halep Kalesine çekilmişti. Bölgede karşılıklı tünel saldırıları düzenleniyor.



Bölgedeki çatışma ve patlamalar nedeniyle cami, han ve çarşıların da aralarında bulunduğu kale çevresindeki çok sayıda tarihi eser tamamen yıkıldı ya da zarar gördü.

ANTİK HALEPLE BİRLİKTE UNESCO KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

Halep Kalesi, Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük ortaçağ sarayı olarak biliniyor.

Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır.

Sonradan Grek, Bizans, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı medeniyetleri tarafından istila edilmişti.

Yapının çoğu Eyyubi dönemine dayandığı düşünülüyor.

2000'li yıllarda Aga Khan Trust for Culture ile Aleppo Archeological Society tarafından kapsamlı bir restore çalışması yapılmıştı.

Şehre hakim olan Kale, 1986'dan beri UNESCO Dünya Miras Listesindeki Antik Halep Şehri'nin parçası olarak kabul ediliyor.