Halife Hafter yanlıları, Katar ve Türkiye’ye ateş püskürüyor
Katar’ın, Türkiye’de BMC'nin ürettiği mayınlara dayanıklı 100'den fazla Kirpi’yi satın alıp, BM destekli Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ne göndermesi Halife Hafter yanlılarını kızdırdı.

Oluşturma Tarihi: 2019-05-19 15:36:12

Güncelleme Tarihi: 2019-05-19 15:36:12

Katar'ın, Türkiye'de üretilen BMC'nin ürettiği mayınlara dayanıklı 100'den fazla Kirpi'yi satın alıp, BM destekli Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ne göndermesi Halife Hafter yanlılarını kızdırdı.

Libya medyasında yer alan haberlere göre Katar tarafından satın alınan BMC'nin ürettiği mayınlara dayanıklı 100'den fazla Kirpi, Libya'nın Trablus Limanı'na indi.

BM tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin Facebook hesabından yapılan açıklamada Trablus'un savunması için birliklerinin zırhlı araçlar ve kaliteli silahlarla güçlendirildiği belirtiliyor.

Sosyal medya kanalları twitter ve facebook üzerinden yapılan bazı paylaşımlarda Kirpi'lerin Trablus sokaklarında konvoy halinde ilerlemesini gösteren yüzlerce video yer alıyor.

Libya kaynaklarında yer alan iddialara göre, Moldova bandıralı kargo gemisi Amazon tarafından getirilen Kirpiler, Samsun Limanı'ndan yüklendi.

Nisan ayının başında Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ni devirmek için başkent Trablus'a yönelik geniş çaplı bir operasyon başlatan Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli Halife Hafter güçleri, hızlı ilerleyişinin ardından başkent Trablus çevresinde durdurulmuş durumda.

Hafter ve destekçisi ülkeler tarafından yapılan açıklamalarda, Türkiye ve Katar'ın, Trablus hükümetine her türlü silah desteğini sağlamakla kalmadığı, aynı zamanda Suriye'deki bazı direnişçileri de bölgeye taşıdığını öne sürülüyor.

Bu ay başında Trablus hükümeti, Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun saldırılarını durdurmak için Türkiye'den her türlü yardımı almak için görüştüklerini duyurmuştu.

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya Ulusal Ordusu'na 2014 yılından beri uçak ve helikopter de dahil her türlü silah ve mühimmat yardımında bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin Şubat 2011 tarihli kararına göre Libya'ya her türlü silah gönderilmesi yasaklanmış durumda.