Terör örgütü PKK'nın bölgedeki varlığı, halkın köylerine erişimini sınırlayarak tarım ve turizm gibi iş alanlarının gelişimini engelliyor.
Duhok'un Amedi ilçesinde yaşayan Azad Amedi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'nın bölgedeki köyleri olumsuz etkilediğini ve birçok kişinin köylerini terk edip şehir merkezine göç etmek zorunda kaldığını ifade etti. Amedi, tarım ve hayvancılık açısından Amedi'nin Irak'ın en büyük ilçesi olduğunu belirterek, "Bölgede 4-5 köy dışında kimse kalmadı, hepsi Duhok'a taşındı. Biz bu (terör örgütü PKK) yabancı güçlerin burada kalmasını istemiyoruz. İnsanların yerlerine dönmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Amedi, halkın bazı köylere ve dağlık kesimlere gitmekten korktuğunu vurgulayarak, terör örgütü PKK'nın varlığının sona ermesi durumunda bölgede çalışma hayatının ve tarım faaliyetlerinin canlanacağına dikkat çekti.
Amedili Muhammed Şali ise ilçenin dünyadaki en eski yerleşim alanlarından biri olduğunu ve önemli bir turizm bölgesi olduğunu belirterek, terör örgütü PKK'nın varlığının turizmi olumsuz etkilediğini söyledi. Şali, bölgedeki turistlerin tereddüt yaşayarak Erbil'e ve Duhok'a gittiğini, yerli turistlerin de aynı endişe nedeniyle bölgeye gelmekte tereddüt ettiğini ifade etti. Güçlü ülkelerden ve yetkililerden sorunun çözülmesini ve bölgedeki turizmin geliştirilmesini talep eden Şali, terör örgütü PKK'nın neden olduğu sorunlar yüzünden yüzlerce köyün terk edildiğini ve tarımın olumsuz etkilendiğini belirtti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'nin Şubat 2021'deki açıklamasına göre, terör örgütü PKK'nın bölgede dağları ve yerleşim alanlarını işgali nedeniyle 800 köyün yeniden inşa edilemediği ve çiftçilerin topraklarına erişimini engellediği ifade edildi.