Hamaney’e mektup yazan muhaliflere ceza yağdı
İran’ın en büyük ikinci şehri Meşed’deki mahkeme, 8 insan hakları aktivistine İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in istifasını talep ettikleri gerekçesiyle toplamda 72 yıl hapis cezası verdi.

Oluşturma Tarihi: 2020-02-03 16:44:06

Güncelleme Tarihi: 2020-02-03 16:44:06

İran'ın en büyük ikinci şehri Meşed'deki mahkeme, 8 insan hakları aktivistine İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in istifasını talep ettikleri gerekçesiyle toplamda 72 yıl hapis cezası verdi. 

Ceza alan 8 kişiyle birlikte 6 kişi daha 2019'da açık mektup yazarak İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in istifasını talep etmişti. 

8 aktivistin avukatlığını yapan Muhammed Hüseyin Aghasi, mahkemenin verdiği cezaları 2 Şubat'ta yaptığı Twitter paylaşımında duyurmuştu.

Ancak Aghasi, mahkemenin kararı resmi olarak bildirmediğini ve kararın kopyasını almak için bizzat Meşed'e gitmesi gerektiğini söyledi.

10 Haziran 2019'da yazılan açık mektupta 14 insan hakları aktivisti Hamaney'in istifasını istemiş ve Anayasa'da temel değişiklikler talep etmişti. 

Tahran Üniversitesi'nin eski rektörü Muhammed Maleki, belgesel film yönetmeni Muhammed Nurizad, oğlu hapiste işkenceyle ölen Gohar Eşgi ve öğretmen hakları savunucusu Haşim Kastar mektubu imzalayanlar arasında yer alıyordu.

İran'ın “düşünceli, entelektüel ve anlayışlı insanlarına” seslenen cümlede, imzacılar yurttaşları “tedbirli olma eğilimini” bir kenara bırakmaları çağrısında bulunmuştu. 

“Yeni bir ulusal harekete ilan eden” aktivistler, İran halkını “Hamaney'in istifasını talep etme konusunda” teşvik etmişti. Aktivistler, Hamaney'in “haksız” gücünü ve yetkisini giderek artırdığını ifade etmişti. 

Mektupta, “Anayasa'da yapılan son değişikliklerin cumhurbaşkanı ve parlamento üyelerini dini liderin uşağı haline getirdiğine şüphe yok” ifadeleri yer almıştı.

BBC Global News Podcast'in aktardığına göre, Hamaney'in istifasını talep etmek daha önce görülmemiş bir şey değil. Kasım 2018'de muhalif internet sitesi Kalameh'de yayımlanan bir makalede, ömür boyu süren görevlerin “tüm yozlaşmanın kaynağı” olduğu belirtilmişti. 

Mektubun imzacıları “rejim değişikliği” istemekle ve “isyana teşvik etmekle” suçlanmış.

Aghasi'nin aktardığına göre, Abdül Resul Murtazavi 26, Muhammed Hüseyin Sepehri 6, Haşim Kastar 16 yıl, Muhammed Nurizah 15 yıl hapis cezası aldı. İmzacıların neredeyse tamamı ağustosta tutukanmıştı. 
 
Kaynak: Independent Türkçe, BBC, Radio Farda