Hamas'tan 'silah bırakma' açıklaması
Hamas Siyasi Büro üyesi Ebu Merzuk 'Kassam'ın silahları hiçbir zaman tartışma konusu olmadı, olmayacak. Direnişin silahı Filistin halkını korumak için var. Filistin toprakları işgal altındayken, halkı evsiz bırakılmışken silah bırakmak akıl işi değil' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-10-02 13:56:54

Güncelleme Tarihi: 2017-10-02 13:56:54

Hamas Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk, Fetih Hareketi ile yapacakları uzlaşı görüşmelerinde askeri kanadın silah meselesinin tartışma konusu olmasını kabul etmeyeceklerini belirtti. Hamaslı yetkili, son zamanlarda Filistinli taraflar arasında yaşanan gelişmeler ve hareketin uluslararası ilişkilerine dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Mısır ile son yapılan görüşmelere dair Ebu Merzuk, İzzeddin Kassam Tugayları'nın silahları konusunun gündeme gelmediğini belirterek, "Kassam'ın silahları hiçbir zaman tartışma konusu olmadı, olmayacak. Direnişin silahı Filistin halkını korumak için var. Filistin toprakları işgal altındayken, halkı evsiz bırakılmışken silah bırakmak akıl işi değil" ifadesini kullandı. Ebu Merzuk, Hamas'ın Fetih ile uzlaşının başarılı olmasını istediğini vurgulayarak, topun şimdi Fetih'te olduğunu, ayrılığın bitmesinin onlara ve Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin performansına bağlı olduğunu belirtti. Kassam Tugaylarının silah meselesinin uzlaşı görüşmelerinde tartışma konusu olmasını kabul etmeyeceklerini de vurgulayan Hamaslı yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hamas, elinden geleni yaptı. Uzlaşının tamamlanması için bahaneleri geride bıraktı. Gazzelilerin sıkıntılarını azaltmak, işgalci düşmanın ihlallerine karşı tek yumruk olmak için esnek davranıp, feragatte bulunduk. Halihazırda sarf ettiğimiz bu çabaların akıbetinin de öncekiler gibi olmamasını umuyoruz. Halkımızın çıkarlarının yanında duracağız. Uzlaşının başarılı olması konusunda da umudumuz büyük. Filistin hükümetinin ulusal bir sorumlulukla davranmasını ümit ediyoruz."

ABD'NİN VETOSU

ABD'nin uzlaşıya yönelik vetosuna da değinen Ebu Merzuk, özel kaynaklarının yanı sıra Avrupalı diplomatlar aracılığıyla kendilerine ulaşan bilgilerin, "ABD'nin Filistin uzlaşısına yönelik vetosunu kaldırdığı" yönünde olduğunu kaydetti. Uzlaşıya yönelik ABD vetosunun kalkmasının Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğü bitirme konusunda cesaret verdiğini dile getiren Ebu Merzuk, ABD'nin bu adımı atmasının amacının, henüz netleşmeyen ABD siyasetinin ön hazırlığı olabileceğini savundu. Hamas'ın, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Rusya ve ABD'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün şartlarını ve İsrail ile iş birliğini reddetmeye devam ettiğini vurgulayan Ebu Merzuk, "Ortadoğu Dörtlüsü'nün, halkımızın 2006 yılında yapılan yasama meclisi seçimlerinde demokrasiyi ve özgürlüğü seçmesinden dolayı uluslararası ablukaya maruz kalmasına neden olan Filistin halkına yönelik haksız şartları değişmedi" dedi. Ortadoğu Dörtlüsü, 2013 yılında Hamas'a Filistin sahasında kabul edilen bir taraf olarak tanınması karşılığında terörü reddetmesini, İsrail'in varlığını kabul etmesini ve Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan anlaşmaları tanımasını şart koşmuştu.

ESİR TAKASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Rusya, Mısır, Türkiye, Katar gibi taraflardan yeni bir esir takası anlaşması için ara buluculuk yapmalarını istediğini belirten Ebu Merzuk, bazı Arap ülkelerinin, Netanyahu'nun bu konuda baskı yaptığını söylediklerini ifade etti. Ebu Merzuk, İsrail'in önceki anlaşmayla serbest bıraktığı kişileri yeniden tutukladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İsrail önceki anlaşmayla serbest bırakıp yeniden gözaltına aldıklarını hapisten çıkarmadan yeni bir esir takasını kabul etmeyeceğiz. Herkes biliyor ki bu konu Netanyahu'nun gündeminde. Nereye giderse Hamas'a baskı için ortaya atıyor. Bu dosyayı Katar, Türkiye, Mısır, Rusya ve diğerlerine sundu. Moskova'nın son zamanlarda ülkeyi ziyaret eden Hamas heyetine söylediğine göre, Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den, elindeki İsrail askerlerini serbest bırakması için Hamas'a girişimde bulunmasını istedi. Netanyahu, Katar, Türkiye ve Mısır'dan da bu konuda müdahalede bulunmalarını istedi."

HAMAS-RUSYA İLİŞKİSİ

Ebu Merzuk, hareketin Rusya ile ilişkileri çerçevesinde Moskova'yı 18 Eylül'de ziyaret eden Hamas heyetinin Rus yetkililere İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların sıkıntılarını aktardığını söyledi. Moskova'nın, birkaç defa Filistinli grupları bölünmüşlüğü bitirmeye çağırdığını ve bu konuda olumlu rol oynadığını kaydeden Ebu Merzuk, Rus yetkililerin Hamas heyetine, bölünmüşlüğü sonlandırmak için gerekeni yapmaya hazır olduklarını belirttiklerini aktardı. Rusya'nın, Hamas'ın uzlaşıyı sağlamak için Kahire'de attığı adımları değerli gördüğünü ve desteklediğini söyleyen Ebu Merzuk, Rusya'nın, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin sıkıntılarını hafifletmek için Gazze'ye insani yardım göndermeyi planladığını ifade etti.

HAMAS-MISIR İLİŞKİSİ

Hamas'ın Mısır tarafıyla karşılıklı güven ilişkisi ve stratejik iş birliği kurmaya başladığını belirten Ebu Merzuk, "Bizim, Mısır'a açılma ve onunla stratejik ilişkiye ulaşma konusunda kendi içimizde aldığımız bir karar var." dedi. Hamas ile Mısır arasındaki ilişkilerde gelişme olduğunu dile getiren Ebu Merzuk, bazı Hamas yetkililerinin, ilişkileri koordine etmek için sürekli Mısır'da bulunacağını aktardı. Bu gelişme çerçevesinde Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı açma yönünde siyasetinin değişeceği öngürüsünde bulunan Ebu Merzuk, "Biz bunu arzuluyoruz. Gazze'deki halk çok sıkışmış durumda. Gazze'den dışarıya çıkmak isteyen hasta, öğrenci ve insani ihtiyaç sahiplerinin sayısı 35 bini geçti" ifadesini kullandı. Mısır'ın Hamas'a, sınır kapısındaki inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından Refah Sınır Kapısı'nı açmaya niyetli olduğunu ilettiğini dile getiren Ebu Merzuk, kapının açılmasının önünde iki engelin daha bulunduğunu, bunlardan birinin Sina'daki güvenlik, diğerinin de İsrail'in Gazze'ye yönelik abluka siyaseti olduğunu belirtti.