Dolar

34,0140

Euro

37,7274

Altın

2.732,98

Bist

9.771,16

Haniye'nin vurulduğu binayı Devrim Muhafızları koruyormuş

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'nin suikaste uğradığı binanın görüntüleri İran'daki güvenlik açığı ile birlikte konuşuluyor. Açık erişimli uydu görüntüleri, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğradığı İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konuttan saldırı sonrası çekilen fotoğrafın güncel olduğuna işaret ediyor.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-08-01 14:16:57

Haniye'nin vurulduğu binayı Devrim Muhafızları koruyormuş

Suikastın hemen ardından Haniye'nin nasıl bir yerde bulunduğu ve nasıl korunduğu tartışmaları başlarken, İranlı sosyal medya kullanıcıları, yoğun olarak Hamas liderinin kaldığı yerin Tahran'ın kuzeyinde meşhur mesire ve müze alanlarının bulunduğu Sadabat Sarayı Parkı çevresi olduğuna işaret etmişti.

Fotoğraftaki bina, Haniye'nin Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) tarafından korunduğu bildirilen yerleşke içinde yer alıyor.

3_438

Bina, müze ve tarihi yapıların yoğunlaştığı Sadabat Sarayı Parkı, çevresindeki ormanlık bölgenin kuzeyine bitişik konumda.

2_747

Açık erişimli uydu görüntülerinde, Heniyye'nin bulunduğu binanın, DMO'nun koruduğu yerleşke içinde, kısmen kent tarafına ama büyük ölçüde dağlara bakan geniş bir cepheye sahip olduğu fark ediliyor.

4_267

Yüksekliği ve etrafının açık olması nedeniyle, Heniyye'nin misafir edildiği bina, yerleşkenin uzağından ya da dağlık araziden rahatlıkla görülebiliyor.

Bölge sakinlerinin anlatımları

AA, sosyal medya üzerinden, İran'nın en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinden Sadabat Sarayı Parkı çevresinde yaşayan mahalle sakinlerine ulaştı.

Mahalle sakinleri, Heniyye'nin DMO yerleşkesinde kalıp kalmadığına dair bilgilerinin olmadığını, ancak suikast gecesinden iki gün önce yerleşke çevresindeki güvenlik önlemlerinin artırıldığını fark ettiklerini, normalde açık olan birçok yolun askerler tarafından kapatıldığını anlattı.

İki gün boyunca yerleşkeye özel korumaların eşlik ettiği onlarca araçtan oluşan konvoyların gelip gittiğini anlatan sakinlerden biri ise suikast gecesi için, "Gece 02.00 civarında bir ses duyduk. Büyük bir patlama sesi değildi. Hafif bir patlamaya benzeyen bir ses duyduk." dedi.

Bir diğer mahalle sakini de saldırı gecesi küçük bir patlamayı andıran ses işittiğini aktardı. AA

Haber Ara