Haşd-i Şabi için savaşan Türkmenler
Suriye’de IŞİD saflarında savaşan Türkmenler tartışılırken, Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, adı Irak’taki Sünni halka baskı ile anılan İran destekli Haşd-i Şabi’ye katılan Türkmenler hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-16 13:57:10

Güncelleme Tarihi: 2017-08-16 13:57:10

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suriye ve Irak'ta tam bir kaos halini alan devlet-örgüt ve örgüt-örgüt çatışmaları sürerken, bu örgütlere katılım sebeplerine yönelik tartışmalar da devam ediyor. Dünya ülkeleri Suriye'de, IŞİD'e katılan vatandaşlarına yönelik çalışmalar yaparken, savaşın Irak'taki boyutu da tıpkı Suriye'deki gibi karışık: Haşd-i Şabi'ye katılan işsizler!

Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan “Kürdistan'ın bağımsızlığı” referandumuyla ilgili Rudaw'ın sorularını cevaplayan Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, Irak'taki Türkmen halkının İran destekli Haşd-i Şabi örgütüne katılım sebepleri ile alakalı analizlerde bulundu.

“TÜRKMENLER ÇÖZÜMÜ HAŞD-İ ŞABİ'DE BULDU”

IŞİD geldikten sonra Türkmen bölgelerinin yüzde ellisi işgal edildi. Türkmenler tek çözümü Heşdi Şabi'de buldular. Bazı Türkmenler Heşdi Şabi içinde bir Türkmen gücü oluşturdu. Bunlar şimdi devlet memuru oldu” diyen Sarıkayha, “Dolayısıyla Basra'ya da götürülüp savaştırılabilir, başka yere de. Biz prensip olarak Türkmenlerin silahlanmasından yana değiliz ama tabiki şartlar bizi buna zorladı. Hatta ben o dönem Peşmerge Bakanlığına gidip iki Türkmen tugayı oluşturalım dedim. Ama Kürdistan bayrağının yanında Türkmen bayrağı da taşısınlar dedim. Bakan tereddüt etti, bir müsteşar tayin edelim, onun üzerinden yönetelim dedi. o uygulanmadı ama Heşdi Şabi'den böyle bir teklif gelince, yıkılan köylerini kurtarmak için onlara katıldılar” dedi.



“HAŞD-İ ŞABİ'DE ÇOK FAZLA TÜRKMEN VAR”

Bölgede ne olacağı belli değil. Tabi Heşdi Şabi içinde İran etkili. Yani Sistani'nin fetvası üzerine kurulan bir güç. Kanaatime göre İran'ın Kürtlerin bir kesimine karşı muhalefeti var. Yine Türkiye'nin de Kürtlerin bir kesimine karşı hassasiyeti var. Kürtlerin hepsini topyekûn hedef alan devletler yok bölgede. Siyasi çıkarlar öne planda” diyen Sarıkahya, Beşir köyünde Türkmen çocuklarının Haşd-i Şabi tarafından silah altına alınması ile alakalı da “İnsanlar işsiz. O bölgeyi de Heşdi Şabi kurtardı. Bölge halkına gelin topraklarınızı siz koruyun bir de maaş alın dediler. Böyle bir teklif gidince insanlar bu çerçevede meseleye bakıyor: Hem bölgemde kalacağım, savunacağım hem de maaş alacağım. Mesela Telafer'de neden Türkmen milisleri çok? Çok olmasa da IŞİD'de de Türkmen vardı. Heşdi Şabi'de ise çok var. Adam işsiz. Telafer'de işsizlik yüzde 70'in üzerinde. 25 yaşına gelmiş gençler var, şimdiye kadar cebinde 5 dinar görememiş. İşsizlik olunca hangi örgüt gelse bunları paralı asker yapar.” ifadelerini kullandı.

“MEZHEPTEN KAYNAKLI”

Sarıkahya, şunları kaydetti:

“Erbil'de bir güvenlik ortamı olduğu için yönelim oldu. Erbil'in iktisadi durumu da iyiydi. İkincisi Bağdat'a gitmek zordur, kolay değil. Ama 120 bine yakın Telaferli Türkmen Kerbela ve Necef'e yerleşti. Bağdat daha avantajlı olması rağmen Kerbela ve Necef'te bunlara bazı imkanlar tanındığı için buralara yerleştirler. Biraz mezhepten kaynaklı. Adam evini barkını bırakıp kaçmış, nerde yardım edilse oraya gidiyor. Mesela zamanında burdan göç eden bazı Türkmenler, Türkiye yerine Amerika ve Avrupa'ya gitti.”