Haşdi Şabi'den 'siyasete katılma' sinyali
Irak'ta mezhepçi politikalarıyla bilinen Şii milis gücü Haşdi Şabi çatısı altındaki Asaib Ehlilhak örgütü lideri Kays Hazeli, milis gücünün ülkedeki siyasi süreçte yer alacağını söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2017-02-27 17:26:47

Güncelleme Tarihi: 2017-02-27 17:26:47

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

AA'nın haberine göre
 Hazeli, ülkenin güneyindeki Kerbela kentinde bir etkinliğe katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan Hazeli,

"Haşdi Şabi bakidir, yayılacak ve hiçbir zaman lağvedilmeyecek. Haşdi Şabi, askeri ve yasal bir kurumdur. Haşdi Şabi, Musul'un batısı ve Telafer'deki operasyonlara da katılıyor ve bu operasyonlara katıldığı gibi siyasette de yer alacak ve yolsuzlukları bitirecek. DEAŞ'lıların kafasını ezdiğimiz gibi ihanet eden ve vatan topraklarını satan siyasetçilerin de kafasını ezeceğiz ve onları Irak'tan kovacağız. Haşdi Şabi, Irak'ın güvenlik ve istikrarını koruyacak ve ülkenin ekonomisini kalkındıracak."

Hazeli, daha önce de Babil vilayetinin merkez kenti Hille'deki Aşure Matemi töreninde yaptığı konuşmada, "Musul'un özgürleştirilmesi, Allah'ın adil devletinin kuruluşunun devamıdır ve burada İmam Hüseyin'in intikamını alacağız" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

DEAŞ'ın Haziran 2014'te Irak'taki saldırıları sonrası Şiilerin dini merci Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan ve ilk başlarda gönüllülerden meydana gelen Haşdi Şabi, daha sonra İran yanlısı tavır sergileyerek, Sünni bölgelerinde DEAŞ'la mücadele gerekçesiyle onlarca sivile yönelik işkence, toplu infaz ve tasfiye girişimlerinde bulunmuştu.

Sünniler ve diğer bazı çevrelerin itiraz ve kaygılarına rağmen Musul ve Telafer operasyonlarına katılan Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye, meclisteki Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan yasa tasarısıyla, "Irak emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması ve başbakana bağlı silahlı bir kurum olması"nın yolu açılmıştı.

Irak meclisinden 26 Kasım 2016'da oy çoğunluğuyla geçen tasarı Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un imzalamasıyla aralık ayında yasalaşmıştı.

HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN

Haşdi Şabi Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Ankara bu gücün operasyonda yer almasını istemiyor. Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de bölgede demografik değişimin aleyhine geliştiği Türkmenler ve Iraklı Sünniler.

İran etkisi altındaki Şii Irak yönetimi ise Haşdi Şabi'nin operasyonda olmasını istiyor. Türkiye'nin endişesi Musul Operasyonu sonrası IŞİD şehirden çıkarılırsa, operasyonda yer alan güçlerin kalıcı olması. Türkiye Şii milis gücünün kalıcı olacağını iddia ediyor. PYD ve Irak yönetimi ise Türkiye'nin operasyon sonrası Musul'da kalıcı olacağını iddia ediyor.

Türkiye Başika'da eğittiği ve adını Ninova Bekçisi şeklinde değiştiren Haşdi Vatani güçlerinin de operasyona katılmasını istiyor.

Musul şu anda IŞİD kontrolünde. Kentte 1,5 milyon civarında sivil halk olduğu belirtiliyor.