Hava kirliliği her yıl 3.3 milyon kişiyi öldürüyor
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, hava kirliliği her yıl dünyada 3.3 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-09-21 15:39:59

Güncelleme Tarihi: 2015-09-21 15:39:59

AA'nın haberine göre, Yapılan bir araştırma dünyadaki hava kirliliğinin ne kadar tehlikeli boyutlara geldiğini gözler önüne serdi. Almanya, Kıbrıs, Suudi Arabistan ve Singapurlu bilim adamlarının yaptığı ortak araştırmanın sonucunda hava kirliliğinin her yıl dünya genelinde yaklaşık 3.3 milyon insanın erken yaşta ölmesine neden olduğu ortaya çıkardı. Bilim adamları kirlilik oranlarının bu şekilde devam etmesin halinde 2050 yılında yıllık ölümlerin iki katına çıkacağını savundu.

En çok Çin etkileniyor

Almanya'daki Max Planck Kimya Enstitüsü‘ndeki araştırmacılara göre Çin küresel olarak hava kirliliğinden en kötü etkilenen ülke. Utrinski Vesnik gazetesinde yer alan habere göre, Çin'de her yıl açık hava atmosferindeki kirletici maddeleri solumaktan 1.4 milyon insanın öldüğü tahmin ediliyor. Çin'i yıllık 650 bin ölüm sayısı ile Hindistan izliyor, ardından 110 bin ile Pakistan geliyor. Makedonya'da ise yılda ortalama bin 350 kişi hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybediyor.

Felç, kalp krizi ve akciğer hastalıkları ortaya çıkıyor

Hava kirliliğinden kaynaklanan küresel ölümlerin dörtte üçü felç ve kalp krizleri, dörtte biri ise solunum hastalıkları ve akciğer kanseri yüzünden oluyor. Araştırmacılara göre Avrupa, Rusya, Japonya ve ABD'deki gübrelerde kullanılan amonyak kimyasal tepkimeye uğruyor ve amonyum sülfat ile amonyum nitrat oluşturuyor. Hava yoluyla taşınan bu zararlı maddeler, dünya çapında hava kirliliğine dayalı erken ölümlerin beşte birinden sorumlu tutuluyor.