TIMETURK | HABER MEKREZİ
Geride bıraktığımız hafta (9-12 Temmuz) Rusya'ya ziyarette bulunan Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı B.S. Dhanoa, burada Rus basınına konuştu.
Hindistan ve Rusya arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin bir soru üzerine Rusya'nın 5. nesil savaş uçağı SU-57'leri değerlendireceklerini açıkladı.
Dhanoa, Su-57'lerin hizmete girmesinin ardından bu konuyu gündeme alabileceklerini belirtiyor.
The Week'in haberine göre Hindistan'ın Su-57'lerin motor kapasiteleri ve bazı özelliklerine ilişkin çekinceleri var.
İlk Su-57'lerin test uçuşlarını tamamlayarak bu yıl sonunda Rus Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi bekleniyor. Moskova, 2028 yılına kadar Rus Hava Kuvvetleri için 76 adet Su-57 jet satın alma taahhüdünde bulunmuştu.
"TÜRKİYE İLE ORTAK GELİŞTİREBİLİRİZ"
Rus haber sitesi Sputnik'e konuşan Savunma Bakanlığı'na bağlı Halk Konseyi üyesi havacılık uzmanı İgor Korotçenko da geçen ay, Türkiye'nin Su-57'leri Rusya'yla ortaklaşa geliştirebileceğini savunmuştu.
HİNDİSTAN-RUSYA ARASINDA SU-57 İLİŞKİSİ
Öte yandan Hindistan ve Rusya, 2010'da Su-57'lerin test uçuşları başlamadan önce 2007'de "Beşinci Nesil Avcı Uçağı (FGFH)" isimiyle bu uçakların bir başka versiyonu için ortaklık kurmuştu. Hint Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları için özelleştirilen uçak, Hint sistemleriyle geliştiriliyordu. Hindistan hükümetinin "Make in India" politikası çerçevesinde yürütülen projenin toplam maliyetinin 30 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
2012 yılına kadar Hindistan Hava Kuvvetleri, FGFA satın alma planını 214'ten 144 üniteye düşürdü, çünkü Su-57'nin teknolojisi ve iki ülke arasındaki iş paylaşımında sorunalr ortaya çıktı.
Yıllarca süren müzakereler bir sonuca bağlanamadı fakat Temmuz 2018'de Hindistan Savunma Bakanı Nirmala Sitharaman Hindistan'ın Rusya'ya “projeye devam edebileceklerini ve bir aşamada üretime katılabileceklerini" bildirdiğini söyledi.
HİNDİSTAN RUSYA'DAN S-400 ALIYOR
Su-57, Türkiye'nin satın aldığı S-400'ler nedeniyle alevlenen F-35 krizi kapsamında sıklıkla F-35lerle karşılaştırılıyor. F-35'ler şu anda ABD, Norveç, Avustralya, İtalya, İsrail ve İngiltere'de kullanılıyor. Öte yandan Hindistan da Türkiye gibi Rusya'dan S-400 satın alıyor.
Hindistan'da Haziran'ın ilk haftasında çıkan haberlerde, bir üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı görevlisinin, Hindistan'ın Rus S-400'ü satın alma kararının ülkenin ABD ile gelecekteki savunma işbirliğini baltalayabileceğini iddia ettiğini belirtilmişti.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raveesh Kumar da 6 Haziran'da yaptığı açıklamada S-400 alımına devam edileceğini belirterek, "Rusya ile imzalanmış bir sözleşmemiz zaten var sözleşmeyi uygulamak için adımlar atıldığını zaten biliyorsunuz. Rusya ile anlaştık ve ABD yönetimi ile de, Rusya'dan askeri teçhizat almaya karar veren herhangi bir devlete ekonomik kısıtlamalar getirme hakkı veren 2017 tarihli Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) ile alakalı bir anlaşmamız zaten var" dedi.