Hindistan'da özel bir mahkeme, 1992 yılında bir caminin yıkılmasında rol oynadıkları iddiasıyla Hindistan'ın iktidar partisinin üst düzey liderlerini beraat ettirdi.
Eski Başbakan Yardımcısı LK Advani ve BJP liderleri MM Joshi ve Uma Bharti, Ayodhya kasabasındaki 16. yüzyıl Babri camisini yıkmaları için haklarındaki Hindu çetelerini kışkırtma suçlamalarını yalanlamışlardı.
Sözkonusu camiin yıkımı yaklaşık 2.000 kişinin ölümüne yol açan şiddeti doğurmuştu.
32 kişiye beraat
Çarşamba günkü kararda suçlanan 49 kişiden 32'si beraat etti. 17 kişi ise haklarındaki dava devam ederken hayatını kaybetmişti.
Mahkeme, yıkımın planlandığını kanıtlamak için yeterli kanıt bulunmadığını söyledi.
Hindu çeteleri, Tanrı Ram için inşa edilen bir tapınağın kalıntıları üzerine inşa edildiğini söyleyerek camiyi yıkmıştı. Hindular tanrının Ayodhya'da doğduğuna inanıyorlar.
2018'de ölen eski Başbakan Atal Behari Vajpayee'nin de karıştığı davada hem tarihi hem de tartışmalı bir karar olarak değerlendiriliyor.
Geçen yıl, Yüksek Mahkeme araziyi Hindulara vererek on yıllardır süren hukuk mücadelesini sona erdirdi. Müslümanlara ise, Ayodhya'da cami yapabilecekleri bir arsa tahsis edildi.
Karar nasıl karşılandı?
Müslüman cemaatler ve muhalefet partileri beraat kararını eleştirdi.
Hindistan'daki Müslüman sosyal ve siyasi grupları temsil eden Tüm Hindistan Müslümanları Hukuk Kurulu, karara yüksek mahkemede itiraz edeceğini söyledi.
Kurulun avukatı Zafaryab Jilani BBC'ye verdiği demeçte, "Tanık olarak görünen polis memurları, hükümet yetkilileri ve kıdemli gazeteciler vardı. İfadeleri ne olacak? Mahkeme, bu görgü tanıklarının yalan söyleyip söylemediğini belirtmeliydi" dedi.
Pek çok siyasi gözlemci, kararın Hindistan'ın 200 milyonluk Müslüman toplum arasında hoşnutsuzluk ve marjinalleşme hissine katkıda bulunacağına inanıyor.
Muhalefet kararı kınadı
Kongre partisinden Randeep Surjewala, kararı "anayasal ruha aykırı”, "korkunç bir hukuk ihlali" olarak nitelendirdi. Hindistan Komünist Partisi'nden (Marksist) Sitaram Yehchury bunun "tam bir adalet alay konusu" olduğunu söyledi.
Milletvekili Eseddin Owaisi ise, BBC Telugu'ya verdiği demeçte, karardan dolayı "acı çektiğini" ve "yargı için kara bir gün" olduğunu nitelendirerek şöyle dedi;
"Mescidin [caminin] yıkılması büyü ile oldu? Görünüşe göre şiddet eylemleri politik olarak karşılığını veriyor."
Olayın faillerinden biri olarak gösterilen, şu anda 92 yaşında olan Advani, kararı "gönülden memnuniyetle karşıladığını" söyledi. Şu anda 86 yaşında olan Joshi ise, camiyi yıkmak için "hiçbir komplo kurulmadığını" kanıtlayan "tarihi bir karar" olduğunu söyledi.
Hindistan yargısı için tehlikeli bir zaman
Babri camiinin yıkılmasından yaklaşık otuz yıl sonra sonlandırılan eziyetli yargı sürecinde dava ile ilgili federal müfettişler, yaklaşık 850 tanıkla görüştüler ve BJP liderleri de dahil olmak üzere 49 kişiye karşı suçlamalarda bulunmalarına yardımcı olmak için o gün yaşananların 7.000 belgesini, TV görüntüsünü ve fotoğrafını inceledi.
Çok sayıda görgü tanığının, caminin yıkılmasının cezasız ve yerel polisin bir bölümünün binlerce kişinin gözü önünde kandırılarak planlandığını, provokasyonla gerçekleştirildiğini anlatmasına rağmen, tüm çabaları boşa çıktı.
BBC News