Dolar

34,0161

Euro

38,0734

Altın

2.828,66

Bist

9.940,86

Hizbullah'a İsrail'den Sibernetik darbe: Çağrı cihazları nasıl patladı?

İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirdiği siber saldırıda, çağrı cihazlarına yerleştirilen patlayıcılar uzaktan sinyal ile patlatıldı. 9 ölü, 3 bin yaralı var.

1 Gün Önce Güncellendi

2024-09-18 12:52:36

Hizbullah'a İsrail'den Sibernetik darbe: Çağrı cihazları nasıl patladı?

İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği saldırı, tarihin en sıra dışı ve kanlı eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti. 9 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 3 bin kişinin yaralandığı bu saldırının detayları ortaya çıktı.

SİBER SALDIRIYLA PATLAYICI KULLANIMI

Sky News Arabia'nın haberine göre, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah'ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine, Nitrogliserin bileşiği enjekte etti. Bu bileşik, oda sıcaklığında beyaz kristal halinde bulunurken, 210 dereceye ulaştığında patlayıcı etki yaratabiliyor.

UZAKTAN SİNYALLE PATLAMA

İsrail'in, cihazlardaki bataryayı uzaktan sinyal göndererek ısıttığı ve patlamaya neden olduğu belirtildi. Çağrı cihazlarına önceden yerleştirilen 20 gramlık patlayıcı maddenin, Hizbullah tarafından fark edilmediği ifade edildi.

PLANLANANDAN ERKEN PATLAMA

Al-Monitor'a göre, saldırı planını fark eden 2 Hizbullah mensubundan biri İsrail tarafından etkisiz hale getirildi. Diğerinin uyarması ihtimali nedeniyle cihazlar planlanandan erken patlatıldı.

MOSSAD'IN ÜRETİM SÜRECİNE MÜDAHALESİ

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, Mossad'ın çağrı cihazlarını üretim aşamasında değiştirdiği öne sürüldü. Çağrı cihazlarına yerleştirilen patlayıcıların güvenlik önlemlerine takılmadığı ve Hizbullah tarafından fark edilmediği belirtildi.

Haber Ara