Dolar

34,0653

Euro

38,0293

Altın

2.823,38

Bist

9.774,49

'Siber katliam': Hizbullah nasıl tuzağa düştü?

İsrail, gönderdiği sinyallerle Hizbullah'ın iletişim için kullandığı çağrı cihazlarını patlattı. 9 kişi öldü, 200'ü ağır 2 bin 750 kişi yaralandı. Bir Hizbullah yetkilisi, saldırının İsrail'in örgüte karşı yaptığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi. İran'ın Lübnan büyükelçisinin de cihaz patlamasında yaralandığı bildirildi.

1 Gün Önce Güncellendi

2024-09-17 18:52:12

'Siber katliam': Hizbullah nasıl tuzağa düştü?

Saldırıda bir Hizbullah milletvekilinin oğlunun da öldüğü bildirildi.

İsrail'in siber saldırısı sonucu Lübnan'da Hizbullah'ın iletişim için kullandığı çağrı cihazlarında patlamalar meydana geldi. 2 bin 750 kişi yaralandı.

HİZBULLAH: EN BÜYÜK GÜVENLİK İHLÂLİ

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren savaşta örgütün maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi.

GXrxs_XXQAEIgPc

HİZBULLAH: İSRAİL'İ SORUMLU TUTUYORUZ

Hizbullah Hareketinden yapılan açıklamada ise saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Sivilleri de etkileyen, çok sayıda şehit ve yaralanmaya yol açan bu suç niteliğindeki saldırıdan tamamen İsrail'i sorumlu tutuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makari de saldırıdan dolayı İsrail'i kınadıklarını, Birleşmiş Milletler (BM) ile temasa geçtiğini söyledi.

Başkent Beyrut'un güney banliyölerinde ambulanslar ilerlerken, bölge sakinleri patlamaların 30 dakikadan fazla sürdüğünü söyledi.

GXrnjBNWoAAIgKk

Reuters'a konuşan üç güvenlı̇k kaynağı, Lübnan'da patlayan çağrı cı̇hazlarının Hı̇zbullah'ın son aylarda getı̇rdı̇ğı̇ son model cihazlar olduğunu belirtti.

LÜBNAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPTI

Lübnan Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık çalışanlarını, işyerlerine giderek yaralıları tedavi etmeye ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

GXsHl1rWkAAawUN

Lübnan Kızıl Haçı da yaptığı açıklamada, 50 ambulans ve 300 acil tıp teknisyeninin toplu çağrı cihazı patlamasının ardından mağdurların tahliyesine yardımcı olmak için hazır beklediğini bildirdi.

SİNYAL SESİNİN ARDINDAN PATLADI

GXrn4nCakAAEezI

Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre, İsrail "pager" isimli çağrı cihazlarına sızdı.

12_32

HİZBULLAH NASIL TUZAĞA DÜŞTÜ?

Saldırıyla ilgili değerlendirmede bulunan Bilişim uzmanı İbrahim Yılmazer, olayın dikkatlice planlanmış bir istihbarat operasyonu olduğuna dikkat çekerken, konuyla ilgili bir paylaşımında şu bilgileri paylaştı:

"ABD ve İsrail medyası, Hizbullah üyelerinin savaş zamanında telefonların yerini şifreli mesajlarla hızlı ve güvenli bir iletişim aracı olarak çağrı cihazlarını kullandığını yakın zamanda ortaya çıkardı.

Bugün patlayan çağrı cihazları sadece 3 ay önce Hizbullah'a teslim edilmişti.

Bu da eski güvenliği ihlal edilmiş cihazların, yenileriyle değiştirildiği anlamına geliyor. Yani önce bu cihazların varlığı ifşa edildi ve Hizbullah'ın yeni cihazlar alması teşvik edildi. Ardından da bu cihazlar uzaktan patlamaya hazır versiyonları ile Hizbullah'a satıldı. İşte bu tarihin en büyük istihbarat operasyonlarından biri olarak tarihe geçti."

GXrlf68WMAAmTQz

NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut'un güney banliyöleri ile Lübnan'ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi" ifadeleri kullanıldı.

Lübnan'da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.

Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor.

Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.

NTV

Haber Ara