TIMETURK | HABER MERKEZİ
15 Mart 2017 tarihinde genel seçimlerin yapılmasından bu yana, Hollanda da hükümet halen kurulabilmiş değil.
Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) arasında hükümetin kurulabilmesi için müzakereler yürütülüyor.
SİYASİLER ENDİŞELİ
Genel seçimlerden bu yana 200 gün geçmesine rağmen hükümetin kurulamayışından endişelenen bazı siyasiler, hükümet kurma sürecinin fazla uzadığını belirtti.
Geçici hükümet, geçen ay yeni yasama döneminin ilk gününde yeni yılın devlet bütçesi kanun tasarısı ve mali planını parlamentoya gönderdi. Parlamentoda, devlet bütçesi kanun tasarısı ve mali plan üzerinde yapılması gereken çalışmaları yeni hükümet kurulana kadar ertelendi.
Ülkedeki hiçbir siyasi parti, meclise 20 vekille giren ve ikinci büyük siyasi parti olan aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ile koalisyon kurmak istemiyor.
TÜRK BAKANIN ÜLKEYE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEMİŞTİ
Hollanda'da seçimin olacağı Mart ayında, Almanya'dan Hollanda'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ülkeye alınmayacağı bildirilmiş, bunun üzerine Bakan Fatma Betül Sayan Kaya da Almanya'dan Hollanda'ya gitmişti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ülkeye alınmaması, Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik krize neden olmuştu.