Hollanda gazetesi De Vokskrant: Merkel gücünün doruklarındaydı, şimdiyse sonuna gelmiş durumda!
Avrupa basınında son haftalarda, Alman ekonomisindeki 'durgunluk' ve 'daralma' geniş yer tutmaya başladı. Bazı gazeteler, Almanya için, “Avrupa’nın moturu tekliyor” başlığını atarken, Hollanda gazetesi De Vokskrant ise, “Merkel gücünün doruklarındaydı, şimdiyse sonuna gelmiş durumda” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2019-08-13 15:33:10

Güncelleme Tarihi: 2019-08-13 15:33:10

Avrupa basınında son haftalarda, Alman ekonomisindeki 'durgunluk' ve 'daralma' geniş yer tutmaya başladı. Bazı gazeteler, Almanya için, “Avrupa'nın moturu tekliyor” başlığını atarken, Hollanda gazetesi De Vokskrant ise, “Merkel gücünün doruklarındaydı, şimdiyse sonuna gelmiş durumda” dedi.

Avrupa basınında Almanya hakkında çıkan haberler:

"AVRUPA'NIN MOTORU TEKLİYOR"

Şu sıralar Almanya'da yaşanacak bir ekonomik daralma zamanlama açısından çok kötü olur, diyor Hollanda gazetesi De Vokskrant:
“2012 yılındaki Avro krizi, ECB Başkanı Draghi'nin akıllıca tavrı sayesinde engellenebildi. Ancak bunun için uzun vadede, güçlü Alman motorunu kararlı şekilde kontrolü altında tutan Angela Merkel'e teşekkür etmeliyiz. Merkel Yunanistan gibi bir ülkeye yardım edebildi ve Grexit'i engelledi. O günlerde Merkel gücünün doruklarındaydı, şimdiyse sonuna gelmiş durumda. Güney Avrupa'da yeni bir Avro krizi çıkma riski var, zira popülist Aleksis Çipras'ın zamanında yaptığı gibi şimdi de sağcı popülist Matteo Salvini aynı hırsla iktidara uzanıyor. ... Almanya ekonomik daralmaya girecek olursa bir daha kriz döneminde liderliği üstlenmeye o kadar da hevesli olmayacaktır.”

"BULAŞICILIK RİSKİ YÜKSEK"

Ekonomi uzmanı Mariö Deaglia, Belçika gazetesi La Stampa'daki yazısında bilhassa Almanya'da sınai üretimin gerilemesinden endişe duyduğunu açıklıyor:
“Dış sebepler arasında ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı sayılabilir. Berlin'in iki büyük müşterisi, ikisi de 'düşmanla' ticaret yapanı gümrüklerle ya da başka bir şekilde cezalandırmaya hazır. İç nedenler arasında birkaç büyük bankanın zayıflaması, pek çok büyük şirketin parlak olmayan durumu, gayrimenkul piyasasında yaşlanan bir Almanya'nın vatandaşını günlük tüketimden tasarruf edip ev almaya teşvik eden bir şişme yer alıyor. Sorun şu: ... Almanya bizim en önemli müşterimiz. ... Almanya'ya endüstri ürünleri ihracatımız haftada bir milyar avroyu aşıyor ve gıdadan otomotive, metalurjiden kimyaya her sektörü kapsıyor. ”

"SONUNDA KRİZ BİZİ DE ETKİLEYECEK"

Durgunluk kapıda, diyor Polonya gazetesi Rzeczpospolita:
“Alman sanayinin kaydettiği kötü sayıların hizmet sektörüne olumsuz etki etmesi artık an meselesi. En önemli ekonomik ortağı Almanya olan Polonya'da bunun etkileri daha şimdiden hissediliyor. Hastalık sanayimize bulaşmış durumda, bilançolarımız hayal kırıklığı yaratıyor. Diğer Avrupa ülkelerinin de durumu daha iyi olmayacak. Uzmanlar daha şimdiden yüksek bir küresel kriz riskinden söz ediyor. ... Kriz belki de henüz başlıyordur, belki Çin'in Washington yönetimiyle bir anlaşma imzalaması durumunda koşulların iyileşmesini bekleyebiliriz. O zaman soluk alma fırsatımız olacak. Ancak kriz önünde sonunda bizi yakalayacaktır. Bu nedenle daha şimdiden hazırlanmamız yerinde olacaktır.”