Dolar

34,6054

Euro

36,1206

Altın

2.904,64

Bist

9.659,96

HRW'nin yıllık raporunda Erdoğan eleştirisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı yıllık raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında demokrasiyi zayıflatma eleştirisinde bulundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-17 11:48:09

HRW'nin yıllık raporunda Erdoğan eleştirisi

HRW'nin yayınladığı raporda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'deki demokratik sistemi büyük ölçüde zayıflattığı" eleştirisi yer alıyor.Dünyada insan haklarının durumunu mercek altına alan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch - HRW) 2018 Dünya Raporu'nda dünyada otoriter sağ popülist politikacıların artışına dikkat çekiyor. Örgütün İcra Direktörü Kenneth Roth tarafından kaleme alınan raporun içeriğine ilişkin makalede Türkiye "popülist ve otokratlar bir boşluğu dolduruyor" başlığı altında Suudi Arabistan, Mısır, Rusya ve Çin ile birlikte ele alınıyor.

"POPÜLİST VE HAKLAR KARŞITI"

"İçeride direnişin baskıya uğradığı ve uluslararası ilginin var olmadığı yerlerde, popülist ve haklar karşıtı güçler başarı kazandı" denilerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan örnek gösteriliyor.

Raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'deki demokratik sistemi kişisel dokunulmazlığıyla büyük ölçüde zayıflatırken Avrupa Birliği'nin ise sığınmacıların Avrupa'ya kaçışını önlemek için Türkiye'nin yardımını almaya odaklandığı" belirtiliyor.

100'dan fazla ülkenin incelendiği raporda Mısır Devlet Başkanı Abdül Fattah El Sisi'nin ABD ve AB'nin müdehalesi olmadan ülkedeki muhalefeti bastırdığı belirtilirken, Yemen'de neredeyse dört yıldır devam eden iç savaşta Suudi Arabistan destekli merkezi hükümet ile İran destekli Şii Husi milislerinin çarpışması sonucu ülkede insani bir kriz yaşanması konusunda batının sessiz kaldığına dikkat çekiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN'A CEMAL KAŞIKÇI ELEŞTİRİSİ

Suudi Arabistan'da muhaliflere karşı sert tutumun odak noktası olduğu raporda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ile ülkeye eleştirilerin arttığı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesindeki muhalefeti bastırmasının Suriye ve Ukrayna'ya odaklanan yabancı devletler tarafından fazla dikkate alınmadığı belirtiliyor.

Venezuela'da ise Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun tekrar seçilmesi ile sonuçlanan Mayıs ayındaki seçimlerin adil ve özgür olmadığı eleştirisi getiriliyor. Ülkede hükümeti denetleyecek bağımsız kurumların eksikliğine dikkat çekiliyor.

Raporda baskıcı hükümetlerin ülkelerindeki eylemlerine uluslararası tepki almadıklarında hak savunucusu uluslararası kurumları engellemek ve manipüle etmek konusunda daha da cesaretlendirdiği belirtiliyor.

DW Türkçe

SON VİDEO HABER

Hakeme saldıran futbolcu tutuklandı

Haber Ara