Meng, geçen yıl aralık ayında Vancouver Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alındığı, arandığı ve sorguya çekildiği sırada "anayasal haklarının ciddi şekilde ihlal edilmesi" iddiasıyla Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA), Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP) ve Kanada Federal Hükümeti'nden davacı oldu.
Vancouver Havalimanı'nda tutuklanması sırasında işlem yapan RCMP ve CBSA görevlileri ile bu kurumların bağlı olduğu Kanada Federal Hükümeti'nin, anayasal haklarını ihlal ettiğini ileri süren Meng'in avukatları, British Columbia Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne verdikleri 13 sayfalık dilekçeyle hukuk mücadelesi başlattı.
SUÇLAMALAR
Dava dilekçesinde, CBSA memurlarının Meng'i havaalanında uzun süre yasa dışı sorgulamaya maruz bıraktığı belirtilerek, memurların federal hükümet tarafından istihdam edilmesinden dolayı Kanada'nın 'açıkça sorumlu' olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede, Meng'in üç saat gözaltında tutulduğu, bir avukatla konuşmasına izin verilmediği, CBSA yetkililerinin yasal izin olmadan Meng'in iki adet kişisel telefonunu, tablet ve bilgisayarını alıp özel bir ofise götürdükleri, cihazların açıldığı, içeriklerin görüntülendiği, bagajlarının mahremiyet hakları ihlal edilerek arandığı kaydedildi.
Meng Vancou'nun dava dilekçesinde, CBSA ve RCMP memurlarının, Kanada Haklar ve Özgürlükler Şartı'na aykırı bir şekilde delil elde etmek için önceden planlanmış bir çaba sergiledikleri yer aldı.
ŞARTLI SALIVERİLMİŞTİ
Huawei'nin sahibi Ren Zhengfei'nin kızı ve şirketin CFO'su Meng Vancou, 1 Aralık 2018 tarihinde Kanada'nın Vancouver Havalimanı'nda Meksika'ya uçmak üzere iken tutuklanmıştı. Üç gün süren duruşmanın ardından, Kanadalı hakim William Ehrcke, Meng'in 10 milyon Kanada doları kefaletle salıverilmesine hükmetmişti.
Kanada Federal Adalet Bakanlığı da cuma günü yaptığı açıklamada, Meng Vancou'nun ABD'ye iade sürecini resmen başlatarak, British Columbia Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne yetki vermişti. Mahkeme, Meng'in iade sürecine ilişkin hukuki takvimi, 6 Mart günü yapacağı oturumda belirleyecek.
ÇİN DE 2 KANADALIYI TUTUKLAMIŞTI
Meng'in tutuklanmasının ardından Çin, Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ile girişimci iş adamı Michael Spavor'u, Çin'in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla tutuklamıştı. Çin ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığı davasından, 2016 yılında 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir başka Kanada vatandaşı Robert Schellenberg'i de yeniden yargılayarak aynı günlerde idam cezasına çarptırmıştı.
Kanada'daki hukuk çevreleri, siyasi boyutu olan iade davalarının, Kanada mahkemelerindeki hukuk sürecinin, geçmişteki örneklerinde olduğu gibi yıllarca sürdüğüne atıfta bulunarak Meng Vancou'nun davasında da uzun bir hukuk mücadelesine şahit olacakları yorumunu yapıyorlar.