Al Jazeera.com'un haberine göre; Yemen'de insanî amaçlı ateşkesin yürürlüğe girmesinden saatler sonra İran yanlısı Şii Husiler, Taiz kentinde sivil yerleşim alanlarını, Lahic ve Dali kentlerindeki Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi yanlısı güçlere ait mevzileri bombaladı.Yaralıların düştüğü saldırılar nedeniyle bazı siviller evlerini terk etmek zorunda kaldı.AFP, Husilerin başkent Sana'nın doğusunda bulunan Merib ilinde de saldırılar düzenlediğini aktardı.
Ateşkesten önce, cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi yanlısı ordu birlikleri ve halk direnişi, hem Lahic ilindeki Husilerin elinde bulunan And askeri hava üssüne hem de ilin merkezi olan Hota kentine yönelik bir ilerleme kaydetmişti.
Sivil alanlara yönelik bombardıman
İran yanlısı Şii Husiler ve yanında savaşan eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler, ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Taiz kentindeki Sabır Dağı bölgesinni bombaladı.
Al Jazeera'ye konuşan kaynaklar, Husilerin bölgeye yoğun sevkiyat yaptığını ve çok sayıda köyü, ağır silahlarla bombaladığını söyledi.
Ateşkes, gece yarsından itibaren yürürlüğe girmişti.
Yemen hükümetinin talebiyle uygulamaya sokulan ve beş gün boyunca sürmesi planlanan ateşkes, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyonun Mart ayında Yemen'deki Husileri bombalamaya başlamasından bu yana kararlaştırılan üçüncü ateşkes. BM bu ateşkesi olumlu karşılamıştı.
Suudi Arabistan2ın öncülüğndeki koalisyonun sözcüsü Ahmet Asiri, Al Jazeera'ye verdiği açıklamada ateşkesin Husilerin ona bağlı kalmasıyla şartlı olduğuna işaret etmişti.
AFP'ye göre, koalisyon ateşkesin ilk gününde her hangi bir hava saldırısı gerçekleştirmedi.
26 Mart'ta başlamıştı
Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri de ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.
Bu gelişmelerden sonra Husilerin Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.
Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.