TIMETURK | HABER MERKEZİ
Diğer fıkıh kitaplarından farklı olarak ve isminden de anlaşılacağı gibi, Hanefi mezhebine ait hükümlerin hadis-i şeriflerdeki delilleriyle birlikte anlatan Hadislerle Hanefi Fıkhı, tercümesi geçtiğimiz yıl tamamlandı. İslam dünyasında haklı bir şöhrete sahip olan “İ'laüssünen”, doğudan batıya pek çok İslam memleketinde ders olarak okutuluyor. Eserde, mezheblerin özellikle de Hanefi Mezhebinin ortaya koyduğu görüşlerin, Kur'an ve Sünnetin açıklamasından ibaret olduğunu tereddüte yer bırakmadan ispatlanıyor.
Kitabın çevirsi yapılırken dilinin anlaşılır olmasına dikkat edilerek, bu ilimle uğraşanların yanı sıra herkesin anlayabileceği bri dil tercih edilmiş. Kitap, fıkıh konularını sistematik bir şekilde açıklarken Hanefi Mezhebi'nin hükümlerinin dayandığı hadis-i şerifleri rivayet ve dirayet yönünden incelemiş, diğer mezheblerle arasındaki bazı farklılıkların hangi nedenlere dayandığını açıklamış.
İMAM-I A'ZAM EBÛ HANİFE
Hakkında en çok araştırma yapılıp eserler verilen büyük zatlardan birisi olan İmam-ı A'zam Ebû Hanife (r.a.) hakkında "re'y ehlidir, hadisleri ikinci plana atmıştır" denilerek görmezden gelinmeye çalışılsa da zamanla büyüklüğü anlaşılmış ve mezhebinin sünnete bağlılığı onaylamış. İ'la'ü's-sünen'de Hanefîler'in görüşlerinin delili olan sahih hadis ve eserler ile sahabe kavilleri kaynakları ile birlikte zikredilmiş, rivayetlerin sened ve metinleri hakkında muhaddislerin değerlendirmelerine kısaca temas edilmiş, sahih rivayetlerin ardından bunları desteklemek amacıyla varsa zayıf rivayetlere de yer verilmiş.
Zikredilen rivayetler sened ve metin açısından tenkide tâbi tutulmuş, fıkhî yönleri üzerinde durulmuş, bu konularda mezhebin muteber kitaplarından alıntılar yapılmış, görüş farklılığı olan yerlerde müftâbih kavil belirtilmiş. Son olarak ise diğer mezheplerin delil olarak kullandığı hadislerle Hanefî mezhebinin delilleri karşılaştırılmış, Hanefîler'in delillerinin tercih sebepleri açıklanmış. Fıkıh bablarına göre düzenlenen eser “Kitâbü't-Tahâre” ile başlayıp “Kitâbü'1-Edeb ve't-tasavvuf” ile sona ermektedir.
Bu eseri, Hadislerle Hanefi Fıkhı adıyla Türkçeye kazandıran Misvak Neşriyat'ın kurucusu Muhterem Ömer Öztürk; İmam-ı A'zam'ın ve yolunun anlaşılması ile ilgili yaptığı kapsamlı hizmetlere bir yenisini eklemiş, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok muhtaç olunduğu bu günlerde, milleti, Türkiye Müslümanlarının ortak paydası olan İmam-ı A'zam hazretlerinde yeniden buluşmaya davet etmiştir.