İİT'den 19 maddelik Arakan bildirisi
Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Kazakistan'ın Başkenti Astana'da gerçekleşen toplantının ardından 19 maddelik sonuç bildirisi yayımlandı.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-10 20:36:09

Güncelleme Tarihi: 2017-09-10 20:36:09

Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Kazakistan'ın Başkenti Astana'da gerçekleştirilen "Arakan için özel birleşim toplantısı" sonuç bildirgesinde Myanmar hükümetine insan hakları sözleşmelerine uyma çağrısı yapıldı.

İşte bildiride bahsi geçen konular:

MYANMAR HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Arakan eyaletinde Müslüman topluluğa yönelik uygulanan sistematik baskılar ve sivillere yönelik zorbaca eylemlerden duyulan kaygı vurgulanarak, Myanmar hükümetine uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıldı.

AYRIMCI UYGULAMALARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Eyalette yaşanan gerilimlerin kaynağında, Müslüman azınlığa ait hane ve mülklerin tapu kayıtlarından çıkarılması istenen bildiride konut, ibadethane ve kuruluşlarına ait binaların yok edilmesi gibi ayrımcı uygulamalar olduğuna işaret edildi. Arakanlı Müslümanların 1982'de çıkan Vatandaşlık Yasası ile yurttaşlık statülerini kaybettiği hatırlatılarak, Müslümanların bu yolla temel haklarından yoksun bırakıldığı belirtildi.

"MÜSLÜMAN KİMLİĞİNİ SİLMEYE YÖNELİK GİRİŞİMLERE SON VERİN"

Liderler, Myanmar hükümetinden, Arakanlı Müslümanlara uygulanan sürgün siyasetine ve Müslüman azınlığın İslami kültür ve kimliğini silmeye yönelik girişimlerine son vermesini istedi.

BARIŞÇI VE DİYALOĞA DAYALI YÖNTEM

Sorunun barışçı ve diyaloğa dayalı yöntemlerle çözülmesi, bu yönde atılacak adımların toplumsal gruplar arasında uyumu gözeten kapsayıcı bir çözümü hedeflemesi gerektiğine dikkati çeken liderler Myanmar hükümetine eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde hazırlanan Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerine uyma çağrısında bulundu.