Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 2014 yılından bu yana devam eden ekonomik kriz yaşamın her alanında etkili olmaya devam ediyor. Bölgedeki kriz, son olarak kitapseverleri ve kitap satışı yapanları büyük ölçüde etkiledi. Erbil kenti başta olmak üzere Süleymaniye ve Duhok kentlerinde faaliyet gösteren hükümete bağlı ve özel birçok matbaa çalışmasına son vermek veya azaltmak zorunda kaldı. Bunun sebebi ise ekonomik kriz nedeniyle kitapseverlerin alım gücünün düşmesi.
IKBY Kültür Bakanlığı'na bağlı Basım ve Yayınevi Müdürü Sirvan Osman, konuya dair yaptığı açıklamada, ekonomik krizin kendini hissettirdiği zamandan bu yana her geçen gün kitap basımı ve alımında ciddi düşüşlerin yaşandığını ifade etti.
Kendi bünyelerindeki matbaada kriz öncesi sadece hükümete ait kitapların basımını yaptıklarını söyleyen Osman, “Ancak şu anda matbaayı açık tutabilmek için özel sektöre giren kitapların basımını da yapmaya başladık” dedi.
MATBAA SAYISI 5'TEN 1'E DÜŞTÜ
Osman basım-yayım sektöründe gelinen durum hakkında şunları ifade etti:
“Krizin henüz başlamadığı 2013 yılında birbirinden farklı 198 yazarın kitabını bastık ve yayımladık. Krizden önce beş matbaa ile kitap basımı yaparken şimdi sadece bir tek matbaayı çalıştırabiliyoruz. 2014 yılından itibaren bastığımız kitap sayısı düşüşe geçti. 2017 yılında sadece 19, 2018'de ise henüz 3 kitabın basımını yapabildik.”
Erbil'in tarihi kalesi önünde yaklaşık 30 yıldır babasıyla kitap satan Surçev Selim, çalıştığı yıllar boyunca işlerin hiçbir zaman böyle kötü olmadığını belirtti. Selim, “İşlerin, her gün daha da kötüye gittiğini görüyorum. Ekonomik krizden önce günlük ortalama 100 kitap satıyorduk, şimdi ise 5 kitap bile satamadığımız günler oluyor.” diye konuştu.