IKBY'deki referandum heyeti Bağdat'ta
IKBY Yüksek Referandum Heyeti, 25 Eylül referandumundan çıkacak sonucu masaya yatırmak için başkent Bağdat'ta geldi.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-23 15:24:29

Güncelleme Tarihi: 2017-09-23 15:24:29

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Referandum Heyeti'nin, 25 Eylül referandumundan çıkacak sonucu Iraklı yetkililerle görüşmek üzere başkent Bağdat'a geldiği bildirildi.

Referandum heyetine başkanlık eden IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Roj Nuri Şaveys, Bağdat'ta ulaştıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Referandum süreci başladı. Ancak 25 Eylül'den sonra taraflarla görüşmeler için kapımız açık" dedi.

Bağdat temasları kapsamında Iraklı yetkililerle her türlü meseleyi görüşmeye hazır olduklarını söyleyen Şaveys, "(Bağdat ile) Referandumun sonuçlarını ve halkımızın ne istediğini konuşacağız. Bunun yanında petrol, su ve sınır gibi daha birçok mesele de var" diye konuştu.

Şaveys, Kürt heyetin Başbakan Haydar el-İbadi ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruya, "İbadi burada olmadığından dolayı Şii Koalisyonu ile görüşeceğiz. Birlemiş Milletler (BM) ve diğer ülkelerin temsilcileriyle görüşüp görüşmeyeceğimiz ise henüz netleşmedi" yanıtını verdi.

Yüksek Referandum Heyeti'nde Şaveys'in yanı sıra Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) Sadi Ahmed Pire, IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, Irak meclisindeki Ezidi milletvekili Viyan Dahil, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Politbüro Üyesi Muhammed Ahmed ve bazı Hristan ile Türkmen temsilciler yer alıyor.

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) ise referandumun zamanlamasına karşı olduklarından dolayı heyete katılmayı reddediyor.

TARTIŞMALI REFERANDUM

Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını bildirmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemişti.

ABD ise büyük tartışmalara sebebiyet veren referandum kararı hakkında seçilen yolun çok riskli olduğunu kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.