İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson'un tarihin en büyük sızıntısı olduğu belirtilen Panama Belgeleri'nde adı geçmesiyle ülkede yer yerinden oynamış ve 9 bin kişi sokaklara dökülmüştü.
İZLANDA'DA NE OLDU?
Panama Belgeleri'nin en büyük yankı uyandırdığı ülke olan İzlanda'da Başbakan Sigmunder David Gunlaugsson, Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson'dan parlamentoyu lağvetmesini ve erken seçime gidilmesini istemişti.
Belgelerin internete sızmasıyla adı offshore skandalına karışan İzlanda Başbakanı Gunlaugsson'un bu isteği, Cumhurbaşkanı Grimsson tarafından reddedilmiş ve Grimsson, karar vermeden önce, diğer parti liderleriyle görüşmek istediğini söylemişti.
İZLANDA BAŞBAKANININ BAŞINI AĞRITAN BELGELER
Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, İzlanda Başbakanı ve eşinin, 2007 yılında "Wintris" isimli bir offshore şirketini satın aldıkları ve milyonlarca dolar yatırımı bu şirket aracılığıyla sakladıkları ortaya çıkmıştı.
Gunnlaugsson'un şirketteki yüzde 50 hissesini 2009'da parlamentoya girdikten 8 ay sonra 1 dolar karşılığında karısına sattığı ancak şirketi ve bu satış işlemini parlamentoya yaptığı beyana dahil etmediği öğrenilmişti. 41 yaşındaki Gunnlaugsson, 2013 yılından bu yana İzlanda Başbakanlığı görevinde bulunuyor.
PANAMA BELGELERİ NEDİR?
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.
Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.