Pakistan Başbakanı İmran Han sosyal medya platformu Facebook'a yönelik yayımladığı açık mektupta, şirketten Facebook'ta İslamofobik içerikleri yasaklamasını istedi.
Pakistan Başbakanı Han, Twitter hesabından paylaştığı mektupta, artan İslamofobinin aşırılık yanlısı grupları ve dünya genelinde şiddeti arttırdığını ifade etti. Han mektubunu, Facebook kurucusu ve sahibi Mark Zuckerberg'e hitaben yazdı.
Han, Facebook'a yönelik olarak “Sizden, tıpkı soykırım konusunda yaptığınız gibi İslam'a karşı nefret paylaşımları ve İslamofobik mesajları yasaklamanızı istiyorum”ifadelerini kullandı. Pakistan Başbakanı, kişilerin başkalarını rahatsız eden paylaşımlarda bulunamamaları gerektiğini belirtti.
İmran Han'ın açık mektubuna Facebook şirketi sözcüsünden yanıt geldi. Sözcü Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada “Nefret söylemi içeren mesajları fark eder etmez kaldırıyoruz ve bu konuda çalışıyoruz” dedi.
Facebook'un açıkladığı son rapora göre Aralık 2019 itibariyle Pakistan, Rusya'nın ardından en çok içerik silinmesi başvusuru yapılan ikinci ülke konumunda.
Facebook yetkilileri Pakistan'dan gelen başvuruların genel olarak İslam diniyle ilgili paylaşımlara dair başvurular olduğunu belirtiyorlar.
Pakistan Başbakanı İmran Han yayımladığı açık mektubunda Fransa'da son günlerde yaşanan olaylara da atıfta bulundu. Han, İslam'ın terörle bağdaştırıldığını ve yapılanların İslam dinine saldırı olduğunu ifade etti.
Hz. Muhammed karikatürlerinin Fransa'da yayımlanmasına dikkat çeken Han, bunun kutuplaşma ve ayrışmayı daha da derinleştireceği ve Fransa'da müslümanların daha da marjinelleşmesine neden olacağı uyarısında bulundu.
Pakistan Başbakanı Pazar günü yaptığı açıklamalarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tavrını da eleştirmişti. Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Han, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içeren karikatürlerin paylaşılmasını teşvik ettiğini bu şekilde kendi halkı içerisindeki müslümanları da provoke ettiğini dile getirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı'nın İslam hakkındaki yorumları Türkiye'yle Fransa arasında da gerginliğe neden olmuştu.