İngiliz basınında yer alan haberlere göre Choudary (49) ile ilgili dava, 28 Temmuz'da sonuçlandı. Yargıcın getirdiği yayın yasağı nedeniyle bugüne kadar gizli tutulduğu belirtilen mahkeme kararında, Choudary'nin Haziran 2014 ile Mart 2015 arasında verdiği vaazlarda IŞİD'e destek çağrısı yaptığı sabit görüldü.
Choudary'nin yanı sıra arkadaşı Muhammed Mizanur Rahman'ın da (33) aynı suçla yargılandığı bildirildi.
10 yıla kadar hapis cezası alabilecekleri belirtilen sanıklar hakkındaki cezanın eylül ayında açıklanması bekleniyor.
IŞİD İngiltere'de "terör örgütleri" listesinde yer alıyor. Aynı listede PKK da bulunuyor.
ŞİDDETE KARIŞMADI
Choudary'yle ilgili iddianamede IŞİD'in "iyi bir şey" olduğunu düşünmenin veya bunu başkalarına söylemenin yasa dışı olmadığı ancak "örgüte destek verilmesi çağrısında bulunmanın suç teşkil ettiği" ifade edildi.
Sky News televizyonunun haberine göre Choudary, karardan bir gün önce yaptığı açıklamada, sadece ifade özgürlüğü hakkını kullandığını söyledi.
"Konuşmalarıma bakarsanız, 20 yıldır hep aynı şeyleri söylüyorum. Çünkü bunlar benim için ibadet meselesi." ifadesini kullanan Choudary, "İnsanlar Şeriatı hayata geçiriyorsa, ben de kutsal kitabın bu konuda söylediği şeyleri dile getirmekten utanamam. Eğer inandığınız şeyi dile getiremiyorsanız ve bunu paylaşamıyorsanız, o zaman bu ülkede ifade özgürlüğü yok demektir." diye konuştu.
2014'te beş arkadaşıyla birlikte IŞİD'e bağlılık yemini ettiği öne sürülen Choudary'nin, 7 Temmuz 2005'teki Londra saldırılarının failleriyle de bağlantılı olduğu iddia edildi. Ancak herhangi bir terör veya şiddet eylemine karıştığı da tespit edilemeyen Choudary, IŞİD'e destek çağrısı yapmaktan suçlu bulundu.
Tutuklu yargılanan Choudary'nin 500'den fazla İngiliz'in IŞİD'e katılmasına neden olduğu iddia ediliyor. Choudary hakkındaki davada, Youtube üzerinden yayımladığı konuşmalar delil olarak sunuluyor.