İngilizler'den AB'ye kötü haber
Pew Araştırma Merkezi'nin anketine göre, iki hafta sonra referandumla Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamaya karar verecek İngilizlerin yüzde 48'i birlik hakkında olumsuz, yüzde 44'ü ise olumlu düşünceye sahip.

Oluşturma Tarihi: 2016-06-08 21:24:05

Güncelleme Tarihi: 2016-06-08 21:24:05

Pew Araştırma Merkezi, İngiltere'deki AB referandumuna iki hafta kala 10 AB ülkesine yönelik anket hazırladı.

Araştırmaya göre, İngilizlerin yüzde 48'i AB'yi desteklemezken, yüzde 44'ü AB hakkında pozitif fikre sahip olduğunu söyledi.

Bunun yanında araştırmada, AB'ye olumlu bakış Yunanistan'da yüzde 27 seviyesinde kaldı. Bu oranla Yunanistan AB hakkında en az olumlu fikre sahip ülke oldu.

Yunanistan'ın ardından gelen Fransa'da da ankete katılanların sadece yüzde 38'i AB'ye olumlu baktığını belirtti.

Buna karşın Polonya yüzde 72 ve Macaristan yüzde 61 ile AB'yi en çok destekleyen iki ülke oldu.

İngiltere'nin AB referandumuna bakış

İngiltere'nin AB referandumuna bakış noktasında da bu ülkenin AB'den ayrılmasını yüzde 32 ile en çok Fransızlar "iyi bir hamle" olarak değerlendirdi.

Fransa'nın ardından İtalyanların yüzde 23'ü ve Hollandalıların yüzde 17'si İngiltere'nin AB'den çıkmasını desteklerken, araştırmaya katılanların yüzde 70'i, İngiltere'nin AB'den çıkmasına olumsuz yaklaştı.

Genel tabloda ise İngiltere'nin AB'den ayrılması yüzde 51 oranında desteklenirken, yüzde 47 ise duruma karşı olduğunu belirtti. İngiltere'nin AB'den çıkmasına ilişkin soru İngiltere'deki katılımcılara ise sorulmadı.

AB'nin geleceğine ilişkin de yüzde 42 yerel hükümetlerin eskiden olduğu gibi daha güçlü olmasını tercih ederken, yüzde 19 ise hükümetlerin bazı yetkilerini AB'ye devretmesi gerektiğini savundu. Güç dengesinin bugünkü haliyle kalmasını savunanların oranı da yüzde 27 oldu.

AB'nin göç ve ekonomi politikaları da yüzde 90 ile en çok Yunanistan tarafından eleştirilirken, Fransızların da 3'te 2'si bu alanlardaki memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Avrupa genelinde AB'ye soğukluk genelde 50 yaş ve üzerinde yaygınken AB'ye desteğin en çok 18-34 yaş arası gençlerden geldiği görüldü.

Araştırma, Fransa, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollande, Polonya, İsveç ve İspanya'da, her ülkeden yaklaşık biner kişiyle telefonda ya da yüz yüze görüşülerek yapıldı.