İngiltere'de Başbakan May hükümeti, ABD'nin baskılarını boyun eğmek zorunda kaldı. İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, Londra'da tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesini onayladığını açıkladı.
Mahkeme de Javid ile aynı kararı verirse Assange casusluk yapmakla suçlandığı ABD'ye iade edilecek.
Today programına konuk olan Javid, " (Assange) Hak ettiği gibi demir parmaklıklar arkasında. ABD'den gelen iade talebini yarın yapılacak olan duruşmadan önce imzaladım ve onayladım. Yarın mahkemenin elinde olacak" dedi.
Assange'a ABD'de 18 farklı suçlama yöneltiliyor. Birçok basın mensubu Assange'a yönetilen suçlamaların "basın özgürlüğüne büyük darbeler" olduğunu savunmuştu. Assange'a ABD'de müebbet hapis cezası vermesi bekleniyor.
ASSANGE DAVASI
Wikileaks kurucusu Assange, Haziran 2012'de hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Assange, 2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde 11 Nisan'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı.
İngiltere'de mahkemenin, ABD'nin iade talebini kabul etmesi durumunda Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma imkanı bulunuyor. Uzmanlar, Assange'ın iade davasının iki yıla kadar uzayabileceğini belirtiyor.
Assange'ın kurduğu Wikileaks, 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.
Assange İngiltere'de en ağır suçluların bulunduğu hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesinde tutuluyor.
Assange'ın 14 Haziran'da Amerika'nın hakkındaki iade talebi kapsamında Londra'da video bağlantısıyla mahkeme önüne çıkması bekleniyor.
ABD'nin Assange yönelik 18 suçlaması arasında 1917 tarihli Espiyonaj Yasası'na dayandırılanlar da bulunuyor.