İngiliz Kanal 4'ün yaptığı ankete göre İngilizler ikinci bir olası Brexit referandumunda 'Avrupa Birliği'nde (AB) kalma' yönünde oy kullanacak.
Pazartesi günü yayınlanan anket sonuçları İngilizlerin Brexit konusunda fikrini değiştirdiğini gösteriyor. Haziran 2016'da yüzde 51,9 ile ayrılmak isteyen İngiliz halkı şimdi yeniden bir referandum olsa yüzde 54 ile birlik üyesi kalmayı tercih edecek.
Nihai karar değişmiş olsa bile oranlar hala yakın
20 bin kişinin katıldığı anket 20 Ekim ile 2 Kasım tarihleri arasında internet üzerinde yapıldı ve anketin sonucuna bakıldığında Brexit için verilen karar değişse de oranlarda büyük bir değişiklik olmadığı görülüyor. Bununla birlikte 2016'daki Brexit referandumu öncesinde yapılan anket sonuçlarına bakıldığında da halkın 'kalma' yönünde oy kullanacağı öngörülüyordu ancak durum böyle olmadı.
Aktarılanlara göre yüzden fazla yerel yetkili de 'kalma' yönünde oy kullanacağını açıkladı. Ne var ki Başbakan Theresa May ikinci bir referandumu gündeme almayı reddediyor. Sıkı Brexitçiler May'den önceki Başbakan David Cameron'ın verdiği sözleri hatırlatarak referandumda çıkacak kararın nihai karar olduğu ve yenilenmeyeceğini söylüyor. Bu nedenle May'a görevi tamamlaması çağrısında bulunuyor.
Bununla birlikte Brexit istemeyenler ve fikrini değiştirmiş olanlar referandum pusulasında May'in Brexit formülünün bulunmadığını ve bu formül için de halkın karar vermesi gerektiğini ileri sürüyorlar.
Anlaşma olmazsa İngiltere'yi sıkıntılı zamanlar bekliyor
Şartlar değişmezse İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den ayrılmış olacak. Londra Brüksel ile bir uzlaşı ve anlaşmaya varmak için yoğun çaba sarf ediyor ancak şu ana kadar böyle bir uzlaşı çıkmış değil ve zaman İngiltere'nin aleyhine işliyor. Anlaşma olmadan ayrılık söz konusu olursa İngiltere'yi ve İngilizleri seyahatten ticarete çok sayıda alanda ciddi sıkıntılar bekliyor olacak.
Aynı ankete göre May kendi partisindeki anlaşmazlıkları aşıp Brexit planını parlamentodan geçirse bile Brexit taraftarlarının yalnızca yüzde 33'ü May'in planını destekliyor. Başbakanın planı uygulanamadığı takdirde ise yüzde 36 İngiltere'nin anlaşma olmadan çıkmasını, yüzde 35'i İngiltere'nin çıkmaktan vazgeçmesini ve yüzde 19 da çıkışın bir anlaşmaya varılana kadar ertelenmesini talep ediyor.
May bir anlaşmaya vardığı takdirde ise halkın yüzde 43'ü bu anlaşmanın da halkın oyuna sunulması gerektiğini düşünüyor.